Share This Article
För att vara framgångsrik och få en position bland de allra första resultaten i en Google-sökning är det av högsta värde att känna till och använda nyckelord på rätt sätt. Det gör det lättare för din målpublik att hitta dig och ser till att du kan konkurrera med andra rivaliserande företag som erbjuder liknande produkter eller tjänster.
För att få en uppfattning om hur viktigt detta är, låt oss ta en titt på följande exempel: Vi skapar en nätbaserad parfymbutik och optimerar sajtens innehåll med nyckelorden “köp cologne på internet”. Vid en första blick kan detta verka som bra nyckelord, men om vi undersöker marknaden lite till inser vi snart att “köpa parfym online” drar till sig mycket mer trafik och är mycket mer eftersökt bland våra potentiella kunder än det första förslaget. Om vi hade gått vidare med det första nyckelordet skulle vi ha investerat tid och pengar i att positionera ett nyckelord som i slutändan skapar upp till 50 % mindre trafik (och därmed försäljning) än det andra nyckelordet.
För att undvika denna och liknande situationer kommer vi här att visa dig ett antal redskap som kan användas för att analysera och söka nyckelord. Syftet är att fokusera vår SEO-strategi på sätt sak och att etablera ett mål direkt från start.
Google Trends
Google Trends är ett Google-verktyg som, precis som namnet anger, visar olika söktrender från hela världen. På förstasidan kan vi se några små remsor med intressant information från systemet, men för att analysera ett specifikt nyckelord behöver vi söka efter det högst upp på sidan.
När sökningen väl är gjord genereras en graf som visar söktrenden och ordets månatliga volym. Du kan ställa in och justera de olika filtren för att få fram riktigt användbar information.
För att återanvända exemplet ovan, kan vi jämföra “köpa parfym online” med “köp cologne på internet” och “parfymbutik online”. Resultatet visar att den första termen (i blått) har helt överlägsna söksiffror. I verkligheten görs nästan inga sökningar alls på “köp cologne på internet” så det skulle inte ha gett särskilt mycket att fokusera våra ansträngningar på detta nyckelord.
Google AdWords Keyword Planner
Detta verktyg används för att planera och skapa Google AdWords-kampanjer. Samtidigt kan det tillhandahålla mycket information som kan användas för att skapa en SEO-strategi för din webbplats. En nackdel är att Keyword Planner nyligen slutade visa exakt antal sökningar för varje term för de användare som inte har några pågående kampanjer. Istället visas nu siffror som “1 m – 10 m”, vilket gör informationen mindre precis.
Med detta verktyg kan du filtrera informationen bättre, sätta negativa nyckelord, specifika nyckelord som ska inkluderas samt söka utifrån geografiskt område eller resultatens språk. Utöver den nyckelordsinformation som du söker får du också förslag på nyckelord som är relaterade till det du sökte efter.
En mycket användbar funktion för de som har en nätbutik med olika avdelningar är möjligheten att söka per ämne. Vi kan till exempel välja temat “skönhet och hygien” och bara se nyckelord som inkluderas i den specifika kategorin.
Moz.com Keyword Explorer
Moz är ett av de främsta företagen inom SEO-verktyg. Du kan använda Keyword Explorer för att utföra nyckelordssökningar gratis upp till fem gånger per dag. Det är ett verktyg som är speciellt designat för SEO (Search Engine Optimisation) och det är mycket enkelt att använda. Informationen visas på ett trevligt och lättförståeligt sätt och det är lätt att använda för informationsanalys.
För att använda programmet behöver du bara skriva in den sökterm som du vill analysera. Därefter visas resultaten. Du får bland annat se en uppskattning av den trafikmängd som går att vänta sig (mycket precisare än i Google AdWords), en indikator på hur svårpositionerat nyckelordet är samt ett index som hänvisar till vikten av organiska resultat (före kartresultat eller AdWords-annonser, till exempel) på sökresultatsidan. Nyckelordets potential får också en poäng mellan 1 och 100, beräknat utifrån ovanstående data.
Dessutom erbjuds en expanderbar lista på relaterade söktermer och en analys av de URL-adresser och domäner som visas på sökresultatens förstasida när nyckelordet i fråga skrivs in i på Google.
Med all denna information kan du skapa dig en relativt tydlig bild av hur värdefullt nyckelordet verkligen är, och hur svårt det är att använda.
Semrush
Detta är ett av de mest använda verktygen inom sökmotorpositionering. För att få tillgång till alla funktioner krävs att man köper en licens för cirka 100 dollar per månad, men några funktioner går att använda gratis.
För att ta det kort, så kan du med Semrushs gratisfunktioner få samma information som du kan få från Moz.com Keyword Explorer. En unik sak med Semrush är att det erbjuder förslag på nyckelord genom sin “phrase matching keywords”, alltså närrelaterade nyckelord som använder samma semantiska kärna som den analyserade söktermen, och “related keywords”, det vill säga förslag på andra nyckelord som används inom branschen.
Utöver detta erbjuder Semrush organisk sökinformation och antalet Google-resultat när en term eftersöks i sökmotorn. Detta liknar de funktioner som finns i tidigare nämnda verktyg.
Efter att ha läst detta inlägg har du nu fått se hur viktiga dessa verktyg är för att på rätt sätt välja de nyckelord som du vill använda för din nätbutik. Du bör leta efter rätt balans mellan potentiella sökningar eller sökningarnas volym, och svårigheten att positionera det aktuella sökordet. De verktyg som vi har gått igenom här kan användas just för det arbetet.
Det är värt att nämna att det finns otaliga liknande verktyg. Alla har olika funktioner, men när allt kommer till kritan bör de innehålla vissa grundläggande saker som kan vara av användning: de måste visa tillförlitlig information och de bör kunna hjälpa dig att söka efter de nyckelord som används för produkterna eller tjänsterna du vill erbjuda. Information och andra faktorer kan presenteras på olika sätt och det beror här mer på personlig smak vilket verktyg du väljer. Vi rekommenderar alltid att du undersöker vilka som finns tillgängliga för dig och att du väljer det som verkar bäst lämpat med tanke på dina behov och din kunskapsnivå.
Slutligen, glöm inte att det finns liknande inlägg om SEO-verktyg tillgängliga. Där tittar vi på de verktyg som bäst hjälper dig att förstå och optimera andra element som kan bidra till sökresultaten för din nätbutik.