Share This Article
Om du vill skapa en onlinebutik får du alla nycklar i denna artikel. Vi har desutom samlat 50 andra informativa inlägg som kan hjälpa dig på vägen!
Att starta enonline butik från noll är definitivt en utmaning, men allt fler människor bestämmer sig för att börja sälja på nätet. I andra halvåret 2016, Nationell Marknads- och Konkurrenskommissionen (NCMC) registerade en 20.3% ökning av online transaktioner jämfört med samma period året innan.
Om vi omvandlar procenstatsen till euron, får vi fram ett belopp på nästan 6 miljoner spenderade online. Trenden visar inga tecken på nedgång inom den närmaste framtiden och allt fler människor vill lära sig skapa sin egen online butik steg för steg.
I egenskap av dropshipping leverantör samarbetar BigBuy med hundratals kunder med egen e-handel och vi känner väl till dessa kunders behov och problem som de dagligen möter. För att stödja dem i alla e-handelrelaterade uppgifter har vi förberett denna guide i vilken vi tar upp många av de tvivel som kan uppstå vid skapande av egen onlinebutik. Så, låt oss börja!
Att skapa egen onlinebutik steg för steg
STEG 1: Bestäm verksamhetsmodell
Många som bestämmer sig att starta en onlinebutik hoppar över detta steg, vi tycker dock att man bör fullfölja det. Om du verkligen vill generera vinst och betraktar din e-handelverksamhet seriöst, bör det första steget vara att bestämma verksamhetsmodell för din verksamhet. Vet du inte hur du ska göra? Inga problem. Att bestämma verksamhetsmodell kan faktiskt vara precis lika enkelt som att skapa Canvas. Canvas är en enskild sida som visar huvudsaklig information om hur din e-handel ska fungera, för att leda dig och berätta om alla steg som du måste följa. Först och främst ska man fundera över vilka verksamhetsmodeller fungerar för just e-handel. Tack vare den digitala revolutionen dyker det upp allt fler lösningar men vi har koncentrerat oss på de 3 huvudsakliga av dem:
- B2C (Business To Consumer): den mest populära modellen där du säljer till slutkunden. Företag som ’Asos’, ’Media Markt’ eller ’El Corte Inglés’ fungerar som e-handel i B2C-modellen. Nästan varje publikation om e-handelverksamhet samt online-markandsföring koncentrerar sig huvudsakligen på just denna verksamhetsmodell
- B2B (Business To Business): en B2B onlinebutik säljer till företag. BigBuy fungerar enligt just denna modell. Vi håller grossistförsäljning och söker efter kunder som vill sälja våra produkter till sina kunder.
- C2C (Consumer To Consumer): verksamhetsmodellen C2C har praktiskt taget varit obefintlig före Internet. Modellen kallas även P2P (”Peer To Peer” eller kompis till kompis) och tillämpas av företag som Airbnb eller BlaBlaCar, där privata personer kan kontakta varandra och provisionen för genomförda transaktioner går in på företagets konto.
Vilken verksamhetsmodell passar bäst för din affärsverksamhet? Oavsett om du säljer en produkt eller tjänst kan du välja B2C, B2B eller båda eller helt enkelt låta kunderna kontakta varandra enligt C2C modellen.
Några saker måste fastställas men den viktigaste är din inkomstkälla. Du måste tänka igenom, vilka kostnader uppstår i samband med din verksamhet, vilken försäljningsnivå har du planerat samt när du bör uppnå break even, alltså nollpunkten i din försäljning, vilket innebär att du når en punkt i försäljningen då resultatet är noll (varken vinst eller förlust) och efter denna punkt börjar verksamheten vara lönsam, alltså generera vinst.
Onlineförsäljning utan lagerhållning
När någon bestämmer sig för att starta en onlinebutik och analyserar utgifter samt intäkter från sin verksamhet, dyker det förr eller senare frågan om lager. Om vi säljer tjänster har vi inga bekymmer med denna fråga, när man däremot bestämmer sig för försäljning av konkreta fysiska produkter måste man ta hänsyn till inköp, lagerhållning och självklart leveranser. Om dessa frågor gör att du börjar svettas föreslår vi att du bekantar dig med dropshipping verksamhet. Denna distributionsmodell baseras huvudsakligen på idén att när kunden köper något från din butik, behöver du inte bekymra dig om leverans eftersom det är grossisten som har hand om detta. Med en sådan lösning behöver du inte ta hand om något magasin eller lager utan kan istället i lugn och ro koncentrera dig på försäljningen. I artikeln nedan förklarar vi detta mycket bättre och utförligare.
Denna fas inbegriper många uppgifter och vi skulle inte kunna begrunda dem alla, dvs. att hitta en realistisk marknadsnisch, välja frilans-alternativ (eller inte) samt många fler. Vi återkommer till dessa ämnen i våra kommande artiklar. Nu ska vi däremot koncentrera oss på den absolut mest intressanta i att starta egen verksamhet, nämligen på skapandet.
STEG 2: Skapa onlinebutik
Låt oss anta att du redan fått igenom alla grundläggande och nödvändiga uppgifter som ska till vid uppstart av en onlinebutik: du har utfört marknadsundersökningar (vilket inte är stort mer än några utförligare sökningar på Google), du är självanställd (eller så har du hittat ett annat passande alternativ), du har sökt efter grossister som kan garantera leveranser mm. När allt detta (och några andra uppgifter) är klart, kan du börja arbete med att skapa din onlinebutik.
Denna del av artikel vänder sig huvudsakligen till alla dem som vill starta sin onlinebutik helt från noll och som inte har kontrakt med andra företag. Men ifall tekniska aspekter inte hör till dina starka sidor och du vill börja sälja fortast möjligt, kan du vända dig till ett företag som specialiserar sig på att skapa webbsidor för e-handel. Om du dessutom vill att din verksamhet baseras på dropshipping-regler, erbjuder leverantörer som BigBuy färdiga dropshippingbutiker, konfugurerade med grossistkatalogen.
Första steget: Val av webbhotell (hosting), domänregistrering samt val av CMS
Den tekniska sidan av skapande av e-handelsverksamhet behöver inte vara speciellt svår. Det första som ska bestämmas och kontrakteras är webbhotell samt domän (alltså platsen där din verksamhet ska pågå samt verksamhetens namn). När dessa två saker har avklarats, ska du välja ett innehållshanteringssystem (CMS) som bäst motsvarar din verksamhet.
Om du inte känner speciellt bra för CMS kan du skapa en personifierad webbsida, detta är dock betydligt svårare och kräver avancerade kunskaper i programmering. En icke-standard webbsida brukar inte rekommenderas om du inte skapar en mycket specifik butiktyp, där du behöver processer som inte ryms inom standarden som erbjuds av CMS. Enligt oss uppstår sådana situationer extremt sällan och alla förprogrammerade mallar kommer att vara betydligt billigare och hjälper dig att skapa din egen webbsida mycket snabbare. CMS erbjuder många användbara e-handelsmodeller som passar till olika typer av butiksverksamhet. Låt oss titta närmare på de viktigaste:
- WooCommerce: detta är ingen CMS i sig utan en plugin för WordPress. Mycket användarvänlig och låter dig att sätta upp enkla men effektiva nätbutiker.
- Shopify: Programvaran är mycket enkel att användas och det krävs inga stora kunskaper inom datakunskap eller programmering. Dessutom finns det en rad mallar tillgängliga som passar alla typer av butiker.
- PrestaShop: Utan tvivel den mest kända CMS för nätbutiker. En av de mest kompletta som låter dig sätta upp mellanstora onlinebutiker. Expertutvecklare från hela världen har varit med och skapat plugins och mallar för PrestaShop.
- Magento: den mest använda CMS för onlinebutiker med många referenser och hög trafik. Användarvänligheten är inte den bästa och vi rekommenderar den enbart om du förväntas ha mycket hög trafik och försäljning.
När du valt CMS och hittat en mall som du gillar, har du fortfarande en möjlighet att i vis grad ändra själva utformningen, konfigurera betalningssätt, kontaktformulärer mm. Nedan hittar du några artiklar som kan vara nyttiga för dig.
Glöm inte bort SEO
En väsentlig del i skapande av din onlinebutik är att den är redo att få bra placering i Google. Idag är CMS och dess mallar skapade på ett sätt som förbättrar positioneringen men vissa saker måste du ordna med själv.
SEO som du vet (eller som du snart upptäcker) har en on-site och en off-site sida.
- On-site omfattar alla operationer på din webbsida, dess struktur och innehåll (därför ska du avsätta några dagar till optimering av din onlinebutik).
- Off-site omfattar all trafik till din sida: kvalitet, riktning som den kommer ifrån, hur många personer som rekommenderar dig osv. Off-site är kopplad till din sidas marknadsöring, därför återkommer vi till detta ämne i fas 3, men för att undvika komplikationer nedan sammanställer vi poster koncentrerade på SEO.
-
Inledning till SEO on-page: nycklar för optimering av e-handel
-
Länktyper och faktorer värda att komma ihåg vid länkbyggning
STEG 3: Marknadsföring av din e-handelsverksamhet
När du skapade din e-handel och är redo att börja försäljningen, är det dags att sprida ryktet. Detta är den viktigaste fasen för varje e-handel. Det finns många bloggar och kurser som handlar om e-marknadsföring med särskild betoning på förstärkning av din verksamhets marknadsföringskanaler. Skapande av onlineverksamhet skulle vara ganska meningslöst om ingen besökte oss.
En sak är säker: om din butik inte har någon trafik, blir det ingen försäljning. Därför kan du göra reklam i olika sociala nät och medier, i medier i största allmänhet och överallt där du kan hitta potentiella kunder. Detta hanteringssätt av e-handeln är fundamentalt, därför är en betydande del av vår blogg koncentrerat till största möjliga hjälp i denna fråga. Vi erbjuder över 20 artiklar som skrevs för att stödja dig inom detta område och som vi dessutom, enligt vad du ser nedan, har delat upp i kategorier.
Kampanjer på Google AdWords & Google Shopping
Sök- och visningsnätet Google samt Google Shopping har blivit väsentliga verktyg för e-handel (ofta mycket viktigare än sociala nätverk). Om du förbereder och konfigurerar din reklam på rätt sätt, kan du uppnå utomordentliga resultat.
Du ska dock komma ihåg en sak, som inte kan förbises: för denna typ av reklam måste man alltid betala, eftersom när vi slutar investera, försvinner reklamen från mottagarnas synfält. Därför är det enormt viktigt att parallellt till investering i Google kampanjer utveckla SEO strategi. Om vi lyckas positionera rätt i Google vår ställning blir inte beroende om vi betalar för reklam eller inte. Inom Google kampanjen måste vi hela tiden investera om vi vill synas. Det gäller dock inte att välja antingen eller, utan snarare att klara av att balansera båda alternativen.
Detta är bara en del vi kan berätta om detta ämne. Om du vill veta mer om AdWords och Shopping rekommenderar vi en rad artiklar som du kan vara intresserad av.
Om AdWords kampanjer: Söknätet och visningsnätet
Om Google Shopping
Introduktion i sociala medier
Genom att sjunka in i olika samhällsskikt har sociala nätverk blivit en självklar del av vårt liv och samtidigt utgör de avancerade reklamverktyg för företag. Det nät som du först och främst bör synas i beror på din e-handelsektor och typ av målkunder. Om du ex vis säljer damskor är det Instagram som blir bäst, LinkedIn kommer du däremot inte ha någon nytta av (om du inte söker folk till ditt team).
Vi har skrivit redan flera gånger på denna blogg om hur man kan får bäst nytta av olika sociala nätverk och hur man kan marknadsföra sin e-handel och nå till flest möjliga mottagare. Inom sociala medier bör man komma ihåg att locka nya följare inte bör vara det ända målet. Att finnas till i sociala medier kräver ständig förbättring av vårt firmamärke (om ditt företag från 100 följare på Facebook är nu uppe i 10 000 följare, betyder det att ditt märke har stärkts sin igenkänningsfaktor). Förstärkning är dock ganska meningslös om försäljningen via Facebook inte växer proportionerligt. Sociala nätverk är, precis som webbsidor, försäljningsverktyg. Därför blir de värdelösa om vi inte kan omvandla våra ansträngningar till fördelar.
E-postmarknadsföring: ett verktyg i konstant bruk
Oberoende av vad din mejlbox tycker om det är e-postmarknadsföring fortfarande ett försäljningsverktyg. Och i fråga om e-handel är den även mer än så, eftersom den låter oss leverera aktuell information om våra nyheter, erbjudanden och andra möjligheter som vi erbjuder våra kunder (och potentiella kunder).
Trots det faktum att allt fler företag använder sig av e-postmarknadsföring, är det inte många av dem som utnyttjar möjligheten till personifiering av kampanjer. För att våra kunder inte ska tröttna och säga upp abonnemanget på våra nyhetsbrev är det mycket viktigt med personifiering av våra e-mails och anpassning i största möjliga grad till given kund samt dennes behov och intressen. Segmentering är nyckelelementet i e-marknadsföring och särskilt i e-postkampanjer.
STEG 4: Mät, analysera och förändra
En gyllene regel som man bör upprepa gång på gång i fråga om digitalmarketing är nödvändigheten att mäta/bedöma allt som blivit gjort. Tider för firmornas stora investeringar i radio- och tv-reklam, där reklambaserade vinsten var svår att beräkna är nu förbi. Numera är allt beräkningsbart och annuitetsindikator ROI finns inom räckhåll.
När du öppnar en onlinebutik kopplas varje aspekt i din kampanj till analytiska program men mest troligt kommer din viktigaste information från din webbsida. Det viktigaste verktyget inom internetanalys är Google Analytics. Teknologigiganten erbjuder ett gratisavgiftsfritt program som låter dig kontrollera allt som sker på din webbplats.
Ingen e-handel värt namnet kan ignorera vikten av mätningar av sina användares förehavanden. Nedan hittar du 5 poster om aktualisering av Analytics.
STEG 5: Håll dig alltid uppdaterad
Även om vi tar upp detta ämne sist, är det inte mindre viktigt, nämligen: om du har en e-handel, måste du hålla dig uppdaterad. Alltid! Därför bör detta sista steg genomsyra de övriga stegen. När du skapar en onlinebutik är du beroende av marknadens senaste krav som växer snabbt. Därför är det oerhört viktigt att inte ligga efter.
För att klara detta kan du t ex prenumerera vår blogg, följa oss på Twitter och leta efter andra publikationer, där du kan läsa om senaste trender inom e-handel och digitalmarknadsföring. Våga prova nya möjligheter och skapa enkla kampanjer som låter dig upptäcka nya vägar till dina kunder, gör dig känd och självklart ökar din försäljning.