Share This Article
Upptäck vilka nyckeltal som låter dig förstå din nätbutiks lönsamhet bättre. Få all information och ta bra beslut.
När du väl har konfigurerat Google Analytics och startat din nätbutik, behöver du veta vad du ska hålla utkik efter och var du hittar information som berättar för dig om din butik är lönsam eller inte (nyckeltal för e-handel). För att kunna ta välgrundade beslut är det viktigt att du analyserar konkret information, vilket låter dig se om du väljer rätt åtgärder eller om du bör välja en annan metod.
I detta inlägg går vi igenom de nyckeltal (KPI, Key Performance Indicators) som du behöver känna till och hela tiden övervaka för att öka din nätbutiks vinst.
1.Total trafik till butiken
För en webmaster är det en grundläggande uppgift att känna till antal sessioner och antal användare som besöker en webbplats. I slutänden är det ju så att du inte kommer att sälja något om det inte kommer någon trafik till webbplatsen, oavsett hur användarvänlig och väloptimerad den är.
Med den totala trafiken kan vi titta på några olika dimensioner som ger mer information. Du kan till exempel titta på den totala trafiken per land eller jämföra trafiken från nya användare med den som kommer från återvändande besökare. På så sätt kan du se i vilka länder som butiken syns dåligt eller om användare gärna återkommer till butiken.
2.Trafik till varje produktsida
Du behöver veta vilka produkter som får flest besökare. På så sätt kan du förstå vilka sidor som användarna är mest intresserade av och om din produkt är tillräckligt attraktiv för att skapa konversioner. Varning för överraskningar! Det är inte ovanligt att se att besökare intresserar sig för helt andra produkter än vad du trodde.
Motsatsen kan också ske – du kan ha en utmärkt produkt som du förväntade dig skulle dra mycket trafik, men den visas inte för tillräckligt många personer. Med analyser och statistik kan du skapa olika navigeringsstrategier, förbättra produkternas placering på menyn eller i annonseringen och lansera specifika kampanjer för att marknadsföra en viss vara.
3.Konversionsgrad
Detta är kanske det allra viktigaste att mäta. Det handlar om den procentandel användare som utför en viss handling (konversion) i förhållande till det totala antalet användare som besöker din webbplats. Om till exempel 100 användare besöker din sajt, varav 1 genomför ett köp, skulle vi säga att din webbplats har en konversionsgrad på 1 %.
Inom e-handel är en konversion vanligen ett köp (det är denna handling du vill att användaren ska utföra). Men det är webmastern som bestämmer vilka konversionsmålen är och det kan därmed vara allt från shopping till att ladda ned e-böcker eller skicka ett formulär. Om du ser att konversionsgraden är låg behöver du vidta åtgärder.
Du kan titta på vissa segment för att veta mer om konversionsgraden. Du kan till exempel dela upp graden på köpkanal för att få reda på vilka kampanjer eller vilka erbjudanden som får bäst försäljningsresultat. På så sätt kan du exempelvis jämföra om användarna med högst konversioner kommer från en Instagramkampanj eller någon annan kampanj. När du väl vet detta kan du investera mer pengar eller skapa nya kampanjer utifrån det som fungerar bäst.
4.Slutsidor och andel övergivna kundvagnar
Dessa mätpunkter låter dig förstå var i köpprocessen som kunden stannar upp. Med slutsida menas den sida där användaren avslutade sin session på webbplatsen. Andelen övergivna kundvagnar visar den procentandel användare som inte gick vidare med köpet trots att de hade lagt varor i vagnen. Detta kan bero på många saker som du behöver analysera för att optimera försäljningen. Det kan vara så att användaren går därifrån för att du ber om för mycket information (vissa sidor ber till exempel om legitimation för att få köpa varan), för att de inte litar på betalningsmetoderna, för att det plötsligt dök upp nya kostnader eller helt enkelt för att navigationsknappen för att gå till nästa sida inte fungerar.
Genom att ha koll på allt detta kan du upptäcka faktorer att förbättra samt undvika inslag som skapar avbrott eller stoppar upp köpprocessen – vilket kommer hjälpa dig att öka försäljningen.
5.Genomsnittlig sessionslängd, sidvisningar per session och andel studsande besökare
Dessa nyckeltal indikerar kvaliteten på trafiken. Ju fler sidor som besöks och ju mer tid som spenderas på sajten, desto mer intressant tycker användaren att sajten och dess innehåll är.
Med studsande besökare menas den andel av den totala trafiken som lämnar sidan innan någon slags interaktion har skett. Den vanligaste orsaken till att användare studsar är att de inte hittar vad de söker på sajten. Om du upptäcker en hög andel studsande besökare på någon av sidorna på din domän behöver du alltså fundera på om sidan är väl designad, tydlig med vad du vill förmedla och i slutändan om den trafik som du attraherar verkligen är rätt.
Utöver alla dessa e-handelsnyckeltal kommer du också behöva ta hänsyn till traditionella indikatorer som gäller för vilken butik som helst. Här syftar vi på vanlig information såsom totalt fakturerat, genomsnittligt ordervärde, nettovinst m.m. Allt detta går också att se på Google Analytics, men kräver då en spårningskod för att mäta e-handel genom Googleverktyget.
Att undersöka och gå igenom din nätbutiks viktigaste nyckeltal bör vara en prioriterad uppgift i en webmasters kalender. När allt kommer omkring syftar webbanalys på att ha all tillgänglig information så att man i varje givet fall kan ta det bästa beslutet. Att veta hur du ska läsa och förstå alla dessa siffror kan betyda skillnaden mellan framgång och fiasko för din nätbutik.