Share This Article
När det gäller den spännande världen av nätbaserad annonsering och alla möjligheter som finns i hela nätverket är det ingen nyhet att Google är själva kungen. Inte bara för att den monopoliserar nästan hela nätmarknadsföringsplatsen men även för att den erbjuder flera och bättre format och system så att varje verksamhet har möjlighet att marknadsföra sig själv.
Google Shopping är en av de minst använda e-handelsmetoder men en väldigt effektiv sådan. Vi förklarar vad Google Shopping är i ett annat inlägg. Idag ska vi prata om några viktiga sätt att skilja våra kampanjer från konkurrensens så att våra annonser ser mer attraktiva ut och genererar större försäljning.
Innan vi går närmare in på dessa tips och knep är det viktigt att poängtera att när man använder Google Shopping så är det inte det samma som AdWords. Det finns detaljer som skiljer dessa åt och om du planerar att investera i både Shopping och AdWords kommer dessa inte användas på exakt samma sätt.
Nu kommer vi att gå igenom några knep som hjälper dig att få till en framgångsrid Google Shopping-kampanj.
Studera marknaden
Om du inte vet hur marknaden eller konkurrensen fungerar för produkten du säljer kommer du aldrig att slå igenom med din Google Shopping-kampanj. För att få all den nödvändiga informationen måste du göra en grundlig marknadsanalys där du tar hänsyn till alla möjliga variabler.
Att göra en fullständig marknadsundersökning är inte komplicerat men det tar tid. Här följer de viktigaste stegen:
- Google-resultat: gör en generell och mer specifik sökning på produkter som du vill fokusera på i din Google Shopping-kampanj. Beroende på resultat du får kommer du att veta om budgivning på dessa ord kan vara lönsam eller inte.
- Konkurrenspriser: du måste även se på priser som annonseras av dina konkurrenter. Om deras priser är lägre än dina är det logiskt att det inte är värt att erbjuda just den produkten i Google Shopping-kampanjen. När det gäller slutpriset är det dock ofta så att det priset som kunden först får se är inte det priset som denne faktiskt måste betala, vilket kan vara till din fördel.
- Antal annonsörer: med alla Google Shoppng-resultat kan du även se konkurrensens bud för ord som liknar de som du själv vill använda. Om du är osäker gå hellre över till produkter som säljs av mindre annonsörer, eftersom det ger dig större chanser till försäljning.
- Anonsörernas kvalitet: slutligen är det viktigt att komma ihåg vilka konkurrenter som dina annonser kommer att ha. Om resultaten inkluderar stora kända butiker är det lite troligt att du kan dra till dig kunder och får igång försäljning, därför föreslår vi att du inte kastar bort tid och pengar på investering i dessa produkter.
Basera valet av produkterna som du ska sälja på konkurrensen
Det andra knepet är väldigt relaterat till det vi nämnde i föregående avsnitt. Konkurrensen och marknadsundersökningen som du har gjort kommer att vara centrala faktorer när det gäller valet av produkter som du ska sälja genom Google Shopping och om dessa kan få en potentiell försäljning. Att välja bra dataflöde från Google Shopping är viktigt för att få bra resultat.
Skapa dina sökord för produkterna
När du nu gjort våra val är det på tiden för en riktig optimering av Google Shopping-kampanjen så att du kan visas i största möjliga antal sökresultat.
För att göra detta måste du först komma på vilka är de mest passande sökord för att potentiella köpare ska finna produkten i Google Shopping och anpassa dessa ord till den viktigaste beskrivande texten, dvs. titeln och beskrivningen.
Om du skriver in sökorden i titeln och beskrivningen kommer produkten dyka upp i sökresultat. Men om du verkligen vill att dra till dig klickar och potentiell försäljning måste du vara kreativ både i fråga om text och bild.
Till exempel kan vi jämföra dessa två resultat när du söker med “köp hörlurar” i Google:
Se närmare på de två resultat, vilket alternativ skulle du använda? Men framför allt bör du fråga dig själv: varför? När du ser på detta kan du ställa dig själv följande frågor innan du skriver in titeln och beskrivningen:
- Är bilden av produkten attraktiv i tillägg till beskrivningen?
- Reflekterar produktens titel vad produkten är? (“Hörlurar i metall med mikrofon” vs “JBL från Harman T-110 Svart”)
- Ger beskrivningen nyttig och förståelig information även om den är teknisk?
- Och slutligen: kan mitt rekommenderade försäljningspris konkurrera med mina koonkurrenter?
Fyll i data
Jo mer komplett information om produkten finns med i din kampanj, desto mer troligt att du kommer att visas i Google Shopping-resultat. Åtminstone måste följande information alltid finnas med:
- Titel
- Beskrivning
- Länk till produkten
- Produktens tillstånd (ny, använd mm.)
- Pris
- Tillgänglighet
- Märke
- Unik produktidentifikator eller GTIN
Få positivt omdöme
Ett annat väldigt differentierande element som kan vara av yttersta vikt när det gäller att generera försäljning är användning av omdömen och betyg om våra produkter. Detta är viktigt att komma ihåg i våra Google Shopping-kampanjer.
En användare har alltid lättare att lita på en produkt som redan testats av andra användare istället för att lita enbart till själva produktinformationen, därför rekommenderar vi att du uppmuntrar dina kunder tlll att dela med sig av deras positiva erfarenhet av din nätbutik och dina produkter.
Justera bud baserat på dagar och timmar
Ett vanligt fel när man skapar en Google Shopping-kampanj är att den går ut varje dag hela tiden men man glömmer att administrera den. Det är viktigt att se användarnas köptrend, särskilt vilka dagar och under vilken tid på dygnet de köper hos oss, så att vi kan justera kampanjen för att markera just de stunder på dagen och veckan som visar mest aktivitet.
Enligt studier tillfaller de mest produktiva delar av veckan på söndag eftermiddag, speciellt under vintern, eftersom på sommaren är våra användare oftast utanför hemmet. Arbetsdagar i veckan fram till lunchtid är också topptider.
Analysera resultat och prova igen
Innan vi börjar analysera, föreslår vi att du låter den första versionen av din kampanj löpa på i minst en vecka för att se hur den fungerar varje dag, under förusättning att du inte märker några allvarliga problem som måste ordnas omgående.
Självklart kommer inget av det ovan nämnda hjälpa om vi startar en Google Shopping-kampanj och misslyckas med att analysera resultat. Logik fungerar oftast inte när det gäller att hitta anledning till varför våra resultat inte blev som vi hoppats på. Det är upp till oss att tänka på, observera och analysera allt vi gjorde och vilka orsaker till att det inte fungerade bra kunde vara samt att göra nya försök.
Om du följer alla våra råd har du stor chans att lyckas med din Google Shopping-kampanj… så kör på!