Share This Article
Într-o lume atât de interesantă a oportunităților de publicitate online, nu spunem nimic nou când afirmăm că Google este regele. Nu numai pentru că acaparează aproape întreaga piață a publicității online, ci și pentru că de fiecare dată oferă mai multe și mai bune formate pentru ca orice afacere să-și poată face reclamă.
Unul dintre formatele cele mai puțin utilizate (deocamdată), dar foarte eficiente pentru e-commerce-uri este Google Shopping. În alt post am explicat deja ce este Google Shopping, însă astăzi vă vom dezvălui câteva elemente cheie pentru a face diferența între campaniile noastre și cele ale concurenței pentru ca anunțurile dvs. să aibă vizibilitate mai mare, să fie mai atractive și, în consecință, să atragă mai multe vânzări.
Înainte de a enumera aceste elemente cheie sau trucuri, este important să subliniem că, atunci când utilizăm Google Shopping nu este același lucru ca Adwords, și invers. Există detalii care fac diferența, așadar, dacă suntem dispuși să investim atât în Shopping cât și în Adwords, nu putem face față campaniilor în același mod.
În continuare, recapitulăm sfaturile pentru a avea o campanie de succes cu Google Shopping.
Studiați piața în prealabil
Dacă nu știți cum funcționează piața pe care vindeți și nici concurența dvs., niciodată nu veți găsi cea mai potrivită campanie Google Shopping. Pentru a avea toată informația de bază cu care să puteți lucra, trebuie să analizați piața în profunzime luând în considerare numărul maxim de posibilități și variantele posibile.
Nu este complicat să realizați un studiu de piață complet, însă este nevoie de timp. Trebuie să observați următoarele:
- Rezultatele Google: încercați să faceți căutări generale și altele mai concrete despre produsele pe care doriți să le promovați în campania Google Shopping. În funcție de rezultatele pe care le veți vedea, veți decide dacă este rentabil să licitați sau nu pentru cuvintele respective.
- Prețurile concurenței: logic, trebuie să vedeți prețurile pe care le anunță concurența. Dacă vedeți că sunt mai mici decât ale dvs., înseamnă că nu merită să licitați în campania dvs. Google Shopping pentru produsul respectiv. Vorbim însă de prețurile finale, nu de cele care, de cele mai multe ori, se folosesc pentru a atrage atenția, deoarece în al doilea caz se poate produce o schimbare de situație în beneficiul dvs.
- Numărul ofertanților: în toate rezultatele Google Shopping puteți vedea concurența care licitează pentru cuvinte similare cu care și dvs. doriți să lucrați. Dacă aveți dubii optați întotdeauna pentru produsele cu cel mai puțin număr de ofertanți, astfel veți avea mai multe șanse de a vinde.
- Calitatea ofertanților: în cele din urmă, alt indicator de care trebuie să țineți seama foarte mult este alături de ce tip de concurenți se vor afișa anunțurile dvs. Dacă rezultatele sunt magazine mari foarte cunoscute, este foarte puțin probabil să puteți avea vânzări, motiv pentru care vă sugerăm să nu pierdeți timp și bani în produsele respective.
Alegeți produsele pe care urmează să le vindeți în funcție de concurență
Acest al doilea truc se relaționează foarte mult cu ceea ce am comentat în punctul anterior. Concurența și acel studiu de piață prealabil pe care l-ați efectuat vor fi elemente cheie pentru a alege bine cu ce produse vă veți lansa campania Google Shopping și dacă acestea se pot traduce în vânzări ulterioare. Alegerea unui bun feed al datelor Google Shopping va fi esențial pentru a obține rezultate.
Stabiliți cuvintele cheie pentru produsele dvs.
După ce efectuați alegerea din catalog, este momentul de a optimiza corect campania Google Shopping pentru a apărea în cele mai multe căutări posibile.
Pentru acest lucru trebuie, înainte de toate, să stabiliți care sunt cele mai potrivite cuvinte cheie pentru ca potențialii cumpărători să găsească produsul dvs. pe Google Shopping, și să le adaptați textelor descriptive principale ale produsului: titlu și descriere.
Dacă redactați cuvintele cheie în acel titlu sau acea descriere, produsul dvs. se va afișa în mod sigur în căutări. Dar, dacă într-adevăr doriți să atrageți clicuri și posibile vânzări, acest lucru nu este suficient, ci trebuie, în plus, să fiți creativi atât în ceea ce privește textul respectiv, cât și imaginea.
De exemplu, putem compara aceste două rezultate căutând „cumpărați căști” pe Google:
Fiți atenți la ambele rezultate, pe care îl alegeți? Dar, mai ales, gândiți-vă: de ce? Cu toate aceste date, analizați următoarele întrebări înainte de a edita titlurile și descrierile:
- Imaginea produsului meu este atractivă și descriptivă în același timp?
- Titlul produsului meu arată despre ce produs este vorba? („Căști metalice cu microfon” vs „JBL by Harman T-110 Black”)
- Descrierea prezintă informație utilă și ușor de înțeles deși include termeni tehnici?
- Și, în cele din urmă, PVP-ul meu poate concura cu cel al concurenței mele?
Completați întregul feed de date
Cu cât afișați mai mule informații despre produsele dvs. în campanie, cu atât mai mare va fi probabilitatea de a apărea în rezultatele pe care Google le alege pentru Google Shopping. Trebuie să completați detaliat cel puțin următoarele informații:
- Titlu
- Descriere
- Linkul unde se găsește produsul
- Stare (nou, second hand…)
- Preț
- Disponibilitate
- Brand
- Identificator unic al produsului sau GTIN.
Obțineți opinii bune
Alt element de diferențiere foarte important în captarea de vânzări este generarea de recenzii și opinii bune despre produsele dvs. Trebuie luat în considerare în campaniile noastre Google Shopping.
Un utilizator întotdeauna va avea mai multă încredere în produsele pe care alți utilizatori deja le-au testat decât în informația produsului în sine, astfel că ar fi și mai bine dacă ați putea să vă încurajați clienții să aprecieze pozitiv experiența cu magazinul dvs. online.
Adaptați licitările la zile și ore
O greșeală frecventă este să vă creați campania Google Shopping, să o lansați pentru a fi afișată în fiecare zi la orice oră și să uitați de ea. Este important să observați tendințele de cumpărare ale utilizatorilor dvs., mai ales, în ce zile și la ce ore cumpără de la dvs., pentru a vă adapta astfel campania în funcție de momentele zilei și ale săptămânii care vă pot aduce mai multe beneficii.
Potrivit studiilor, unul din cele mai productive momente ale săptămânii este duminica după-amiază, mai ales iarna, deoarece vara consumatorii obișnuiesc să petreacă ziua în oraș, precum și în zilele lucrătoare în timpul dimineții si la prânz.
Analizați rezultatele și încercați din nou
Înainte să analizați, vă recomandăm să folosiți prima versiune a campaniei minim o săptămână pentru a putea vedea cum funcționează în fiecare zi a săptămânii, cu excepția cazului în care observați o eroare gravă, pe care o veți rezolva imediat.
Bineînțeles, nimic din cele expuse mai sus va fi de folos dacă lansați campaniile Google Shopping și nu analizați rezultatele. De multe ori logica nu funcționează în cazul dvs., iar rezultatele obținute nu sunt cele la care v-ați așteptat. Va trebui să vă gândiți, să analizați și să observați ce ați făcut și motivele pentru care credeți că nu a funcționat, precum și să încercați din nou.
Cu toate aceste informații, în mod sigur campania dvs. Google Shopping va funcționa corect și veți obține rezultate bune, așa că… ce mai așteptați?