Share This Article
Descoperiți principalii KPI-uri pentru Ecommerce, care vă vor face să înțelegeți performanța magazinului dvs. online. Obțineți toate informațiile și luați cele mai bune decizii.
Odată ce ați reușit să configurați Google Analytics și să demarați afacerea online, trebuie să știți la ce să vă uitați și unde să găsiți datele pentru a ști dacă ecommerce-ul dvs. este rentabil sau nu (KPI-uri în ecommerce). Pentru a lua decizii bune este esențial să analizați date concrete, care vă permit să vedeți dacă luați deciziile corecte sau dacă ar trebui să urmați altă cale.
În acest post, vă vom prezenta KPI-urile, Key Performance Indicators în engleză sau Indicatori cheie de performanță în română, pe care va trebui să îi gestionați și monitorizați în orice moment pentru a crește beneficiile magazinului dvs. online.
1. Trafic total înregistrat pe magazin
Cunoașterea numărului de sesiuni și utilizatori care vă vizitează pagina web devine o sarcină fundamentală pentru orice webmaster. La final, oricât de utilă și optimizată ar fi pagina dvs. web, dacă nu intră trafic nu veți putea efectua nicio vânzare.
În traficul total, puteți analiza îndeaproape diferite dimensiuni care vă vor da câteva date în plus. De exemplu, putem împărți traficul total pe țări sau putem compara traficul total al utilizatorilor noi cu al celor care au vizitat magazinul cu anterioritate. În acest fel, putem vedea în ce țări lipsește vizibilitate sau dacă utilizatorii vizitează din nou site-ul.
2. Trafic înregistrat pe fiecare fișă a produsului
Trebuie să cunoașteți produsele care înregistrează cele mai multe vizite. Astfel veți putea înțelege care sunt cele mai interesante pagini pentru utilizatori și dacă produsul dvs. este suficient de atractiv încât să atragă conversii. Vă avertizăm că puteți avea parte și de surprize! Nu este ceva neobișnuit să vedeți că oamenii sunt interesați de produse la care nici nu vă gândiți.
Vi se poate întâmpla și invers: să aveți un produs minunat, care sperați să înregistreze mult trafic, dar pe care nu îl vizualizează suficientă lume. Capacitatea de analiză vă poate ajuta să stabiliți strategii diferite de navigabilitate, să reconsiderați amplasarea produselor în bannerele promoționale sau în meniuri sau să lansați campanii specifice pentru promovarea articolului respectiv.
3. Rată de Conversie
Este, probabil, una dintre cele mai importante valori. Se referă la procentul de utilizatori care fac o anumită acțiune (o conversie), în comparație cu toți ceilalți utilizatori care au ajuns la website-ul dvs. De exemplu: Dacă intră 100 utilizatori pe site-ul dvs. și 1 face o cumpărătură, ați putea spune că website-ul dvs. are o conversie de 1%.
De regulă, într-un ecommerce, o conversie este o cumpărătură (este ceea ce doriți ca utilizatorul să ducă la bun sfârșit). Totuși, webmasterul este cel care decide ce ținte de conversie are, și poate fi vorba de cumpărături, descărcări de ebook-uri sau trimiterea unui formular cu datele dvs. Dacă observați o conversie lentă, trebuie să efectuați acțiuni corective.
Puteți ține cont de câteva segmente pentru a cunoaște mai îndeaproape rata de conversie. De exemplu, puteți împărți rata pe canale de achiziție pentru a ști ce campanii sau ce măsuri de promoție prezintă cele mai bune rezultate în termeni de vânzări. Astfel ați putea compara dacă realizează conversii mai bune utilizatorii care intră prin intermediul unei campanii de Instagram sau prin intermediul alteia, de exemplu. Odată ce veți ști acest lucru, veți putea investi mai mult buget în campania care funcționează cel mai bine sau veți crea campaniile următoare bazându-vă pe cea care funcționează cel mai bine.
4. Pagini de Ieșire și Procent de Abandon al Coșului de cumpărături
Acești indicatori vă vor face să înțelegeți care este punctul din procesul de cumpărare în care clientul se blochează. Paginile de ieșire indică paginile în care utilizatorul și-a încheiat sesiunea pe website. Procentul de abandon al coșului de cumpărături indică procentul utilizatorilor care, deși au adăugat un produs în coș, nu continuă. Acest lucru se datorează mai multor motive, pe care va trebui să le analizați pentru a optimiza vânzările. Poate că utilizatorul a ieșit din cauză că i-ați cerut să completeze prea multe date (anumite pagini cer până și documentul național de identitate pentru a face o cumpărătură), metodele de plată nu îl conving sau, i-ați afișat dintr-o dată costuri care nu apăreau în fișa produsului sau, inclusiv, din cauză că nu funcționează butonul de navigare folosit pentru a trece de la o pagină la alta.
Având toate aceste aspecte controlate veți putea detecta factorii care trebuie îmbunătățiți, evita elementele care frânează sau blochează procesul de cumpărare și, în consecință, creșterea vânzărilor.
5. Durata medie a sesiunii, pagini vizualizate pe sesiune și rata de abandon
Acești KPI arată calitatea traficului. Cu cât se utilizează mai mult paginile și timpul mediu pentru a naviga pe pagină, cu atât potențialii clienți care vizitează domeniul vor fi mai interesați de ceea ce văd și citesc.
La rândul său, rata de abandon se referă la procentul din traficul total al utilizatorilor care ies de pe pagina web înainte de a interacționa în vreun fel cu aceasta. Cel mai frecvent motiv pentru care un utilizator abandonează este, de regulă, deoarece acesta nu a găsit pe web ceea ce aștepta. Așa că, dacă detectați procente mari de abandon pe vreuna din paginile domeniului dvs., gândiți-vă dacă sunt bine create, dacă exprimă clar ceea ce doriți să transmiteți și, în cele din urmă, dacă traficul pe care în direcționați către web este într-adevăr cel potrivit.
Pe lângă toți acești KPI-uri în ecommerce, va trebui să luați în considerare indicatorii tradiționali ai oricărei afaceri sau ai oricărui magazin. Ne referim la date tipice, cum ar fi facturarea totală, valoarea medie a comenzilor, beneficiul net… Toți acești indicatori se vor putea afișa și în Google Analytics, dar pentru acest lucru este nevoie de codul de urmărire pentru ca instrumentul Google să măsoare comerțul electronic.
Verificarea și examinarea principalilor KPI din magazinul dvs. ar trebui să fie o sarcină prioritară în agenda oricărui webmaster. Până la urmă, analiza web își propune să ofere toate datele disponibile pentru a se lua cele mai bune decizii posibile în fiecare caz. A ști să citiți și să dați sens logic acestui joc de numere face diferența între succesul sau eșecul magazinului dvs. online.