Share This Article
Crearea unui magazin online de la zero este o adevărată provocare, însă din ce în ce mai multe persoane decid să înceapă să vândă prin intermediul Internetului. În al doilea semestru al anului 2016, Comisia Națională a Piețelor și Concurenței (CNPC) înregistra deja o creștere de 20,3% a tranzacțiilor online cu privire la aceeași perioadă a anului anterior. Dacă traducem în euro acest procent, am vorbi de aproape 6.000 milioane cheltuite pe Internet. Această tendință nu prezintă semne de descreștere în viitorul apropiat și de fiecare dată sunt mai multe persoanele care doresc să învețe să creeze un magazin online pas cu pas.
Ca furnizor dropshipping, la BigBuy muncim cu sute de clienți care dețin ecommerce-uri proprii și le cunoaștem nevoile și problemele cu care aceștia se confruntă zi de zi. Pentru a vă sprijini în toate chestiunile legate de un ecommerce, am pregătit acest ghid, în care vorbim despre principalele întrebări pe care le puteți avea în viața de zi cu zi atunci când vă gândiți să creați un magazin online. Haideți să începem!
Crearea unui magazin online pas cu pasaso
PASUL 1: Definiți modelul afacerii dvs.
Multă lume care decide să-și creeze un magazin online sare peste acest pas, însă noi îl includem deoarece acest lucru chiar trebuie făcut. Dacă într-adevăr doriți să obțineți beneficii și considerați ecommerce-ul dvs. ceva serios, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să definiți modelul afacerii dvs. Nu știți cum să-l definiți? Nu vă faceți griji: Definirea modelului afacerii dvs. poate fi ceva atât de simplu cum ar fi completarea unui Canvas. Canvas este o singură pagină cu informația principală despre modul cum va funcționa ecommerce-ul dvs., pentru a vă marca un ghid și pentru a lua primele măsuri. Dar, ce tip de model de afaceri se poate pune în practică pe un ecommerce? Deși cu revoluția digitală apar din ce în ce mai multe, le-am identificat pe principalele 3:
- B2C (Business To Consumer): Este cel mai răspândit model, prin care i se vinde unui consumator final. „Asos”, „Media Markt” sau „El Corte Inglés” au doar ecommerce-uri B2C. Aproape toată literatura pe care o veți întâlni despre ecommerce și marketing online este, de regulă, axată pe acest tip de model.
- B2B (Business To Business): Un magazin online B2B este cel care vinde altor companii. BigBuy, de exemplu, este un B2B. Vindem engros și căutăm clienți care doresc, la rândul lor, să le vândă propriilor clienți.
- C2C (Consumer to Consumer): C2C era practic inexistent până la sosirea Internetului. Acest model de afacere, numit și P2P („Peer To Peer”) îl puteți recunoaște la companii precum „Airbnb” sau „BlaBlaCar”, care contactează particulari cu particulari și obișnuiesc să încaseze comision pentru fiecare tranzacție.
Ce tip de afacere va fi ecommerce-ul dvs.? Fie că vindeți produse sau prestați servicii, puteți fi atât un B2C, cât și un B2B (inclusiv, ambele) sau pur și simplu, să contactați particulari și să fiți un C2C.
În această fază va trebui să stabiliți mai multe lucruri, iar cel mai important va fi să știți de unde vor proveni veniturile dvs. Va trebui să vedeți care sunt cheltuielile pe care le veți avea cu magazinul dvs., cât doriți să vindeți și în ce moment ar trebui să ajungeți la mult râvnitul „break even” (acel moment în care, în sfârșit, o companie nu mai înregistrează pierderi și începe să aibă profit).
Vindeți online fără stoc
Când cineva se hotărăște să creeze un magazin online și analizează cheltuielile și veniturile din acel ecommerce, există o problemă care, de regulă, iese la iveală: Ce fac cu stocul? În cazul în care prestați servicii nu există nicio problemă, însă dacă ecommerce-ul dvs. se ocupă cu vânzarea de articole de orice fel, un aspect de luat în considerare este aprovizionarea, depozitarea și, bineînțeles, livrarea. Dacă acest aspect vă dă mai multe dureri de cap decât orice altceva, vă recomandăm să descoperiți mai multe despre dropshipping. Acest model de distribuție înseamnă, în principiu, că atunci când un client cumpără de pe magazinul dvs., livrarea nu o faceți dvs., ci angrosistul. Pe scurt, acest lucru vă scutește de gestionarea stocului și vă permite să vă dedicați vânzărilor. Dar vă explicăm mult mai bine toate acestea în articolul pe care vi-l prezentăm în continuare.
Această etapă implică multe sarcini și ne-ar fi imposibil să vorbim detaliat despre fiecare dintre ele: Să găsiți o nișă de piață viabilă, să vă înregistrați ca muncitor independent (sau nu)… Le vom vedea în articole viitoare. Între timp, continuăm cu una dintre cele mai amuzante etape de constituire a unui nou ecommerce: Crearea acestuia.
PASUL AL 2-LEA: Creați-vă magazinul online
Să spunem că deja dețineți controlul asupra sarcinilor fundamentale înainte de a începe să vă creați magazinul online: Ați realizat un studiu de piață (care nu trebuie să fie altceva decât câteva căutări mai avansate pe Google), v-ați înregistrat ca muncitori independenți (sau ați găsit o alternativă la acest lucru), ați căutat un angrosist de la care să achiziționați stoc… Dacă toate acestea (și vreun alt lucru în plus) sunt deja gata, puteți să vă apucați de treabă și să vă creați magazinul online.
Această etapă a articolului este orientată, îndeosebi, către persoanele care își vor dori un ecommerce de la zero și care nu îl subcontractează de la altă companie. Cu toate acestea, dacă partea tehnică nu este punctul dvs. forte și ceea ce doriți este să începeți să vindeți cât mai repede, puteți apela la o companie de design web specializată în ecommerce. Dacă, pe deasupra, doriți ca afacerea dvs. să fie dropshipping, există furnizori precum BigBuy care vă oferă un magazin dropshipping deja complet configurat și sincronizat cu catalogul angrosistului.
Primii pași: Contractați un hosting, un domeniu și alegeți un sistem de administrare a conținutului (CMS – Content Management System)
Partea tehnică de a iniția un ecommerce nu are de ce să fie prea dură. Ca oricare alt web, primul lucru pe care va trebui să-l faceți este să contractați un hosting și un domeniu (adică, spațiul care va găzdui ecommerce-ul dvs. și numele pe care i-l veți da acestuia). Odată ce aveți acest lucru, va trebui să alegeți administratorul de conținuturi (CMS) care se adaptează cel mai bine afacerii dvs.
În cazul în care CMS-urile nu sunt punctul dvs. forte, puteți dezvolta oricând un website personalizat, dar este o muncă mult mai grea și pentru acest lucru sunt necesare cunoștințe avansate de programare. De regulă, nu se recomandă un website personalizat decât dacă doriți să înființați un magazin foarte specific, în care sunt necesare procese personalizate pe care nu vi le oferă un CMS. Din punctul nostru de vedere, puține sunt ocaziile în care există o astfel de situație, iar un șablon preproiectat va fi mai economic și vă va permite să aveți pagina web mult mai devreme. Există mulți CMS pentru ecommerce care vă pot fi de folos, însă fiecare dintre ei se adaptează mai bine la un anumit tip de magazin. Haideți să vedem pe scurt câțiva dintre cei mai importanți:
- WooCommerce: Nu este un CMS în sine, ci un plugin pentru WordPress. Este foarte ușor de utilizat și permite înființarea de magazine online simple, dar eficiente.
- Shopify: Este un software foarte simplu de utilizat, care nu necesită multe cunoștințe de informatică sau de programare. În plus, există o sumedenie de șabloane disponibile, care se adaptează oricărui gen de magazine.
- PrestaShop: Este, fără nicio îndoială, cel mai cunoscut CMS pentru ecommerce. Este unul dintre cei mai compleți și permite înființarea magazinelor de dimensiuni medii. Dezvoltători din toată lumea au creat plugin-uri și șabloane pentru PrestaShop.
- Magento: Este cel mai utilizat CMS pentru ecommerce-uri cu o mare cantitate de referințe și trafic. Utilizarea acestuia nu este una dintre cele mai bune și vi-l recomandăm numai dacă vă așteptați la un volum considerabil de trafic și de vânzări.
Odată ce vă alegeți CMS-ul și localizați un șablon care vă place, va mai trebui să modificați și încă ceva din design, să configurați metodele de plată, formularele de contact… În continuare vă enumerăm câteva articole care vă pot fi de folos.
Nu uitați de SEO
O parte esențială în crearea magazinului dvs. online este ca acesta să fie pregătit pentru poziționarea corectă pe Google. În ziua de astăzi, CMS-urile și șabloanele acestora sunt concepute pentru a îmbunătăți poziționarea, dar există câteva sarcini pe care va trebui să le efectuați dvs.
SEO, așa cum deja probabil știți (sau veți descoperi peste puțin timp) are două laturi: una on-site (pe pagina dvs. web) și una off-site (în afara paginii web).
- Partea on-site este relaționată cu funcționarea website-ului dvs., structura și conținutul acestuia (motiv pentru care trebuie să vă ocupați de optimizarea acestuia în primele zile ale magazinului dvs. online).
- Partea off-site este relaționată mai mult cu traficul pe care îl înregistrați pe pagina dvs. web: calitatea acestuia, de unde provine, câtă lume vă recomandă… Off-site-ul se referă mai mult la difuzarea paginii dvs. web și, probabil, ar trebui să lăsăm acest aspect pentru Faza a 3-a, dar pentru a nu complica lucrurile vă expunem în continuare o selecție genială de postări axate pe SEO.
PASUL AL 3-LEA: Promovați-vă ecommerce-ul
După ce vă configurați ecommerce-ul și acesta este pregătit pentru a efectua vânzări, vine momentul promovării. Această fază este un factor cheie în orice ecommerce și multe blog-uri și cursuri despre marketing digital se axează, în special, pe sprijinul acordat pentru îmbunătățirea canalelor de difuzare a afacerii dvs. Nu ar avea sens să creați un magazin online dacă nu îl va vizita nimeni.
Pentru că un lucru este clar: dacă ecommerce-ul dvs. nu înregistrează trafic, nu vor exista vânzări. Așa că va trebui să vă promovați în rețelele sociale de căutare, în social media, în mass-media sau oriunde se află clienții dvs. Această fază a gestionării unui ecommerce este „motorul principal” și de aceea cea mai mare parte de blog-ului nostru are ca scop să vă ajute cât se poate de mult cu acest lucru. Avem mai mult de 20 de articole special concepute pentru a vă sprijini pe această temă, pe care vi le prezentăm în continuare, grupate pe categorii:
Campanii pe Google Adwords și Google Shopping
Rețeaua de căutare și de display Google, precum și Google Shopping, au devenit instrumente esențiale pentru ecommerce-uri (de multe ori, înaintea rețelelor sociale). În cazul unei configurări bune și a unor anunțuri bune, rezultatele dvs. pot fi foarte importante.
Cu toate acestea, există un aspect de luat în considerare pe care nu-l putem omite: acest tip de publicitate va fi întotdeauna cu plată și, atunci când nu veți mai investi, anunțurile dvs. vor dispărea de pe hartă. În acest sens, este important să dezvoltați o strategie SEO în paralel cu investiția în campanii Google. Dacă reușiți să poziționați corect pe Google, postul dvs. în clasificare nu va depinde de faptul că plătiți sau nu. În schimb, cu campaniile Google sunteți obligat să investiți în mod constant dacă doriți să apăreți afișat. Nu este vorba de a alege între un lucru sau altul, ci de a ști să găsiți un echilibru.
Dar, să nu ne oprim aici. Dacă doriți să știți mai multe despre Adwords și Shopping, avem o serie de articole care vă pot interesa:
Despre campanii pe Adwords: Rețea de căutare și rețea display
-
Cum se poate configura Adwords? Ponturi pentru a lua în considerare (partea a II-a)
-
Campanii de căutare pe Google Adwords – Ghid Adwords (partea a IV-a)
Despre Google Shopping
Lansați-vă pe rețelele sociale
Rețelele sociale ne monopolizează viața de zi cu zi, înregistrând o creștere din ce în ce mai mare, transformându-se în instrumente publicitare foarte avansate pentru întreprinderi. În funcție de sectorul ecommerce-ului dvs. și de tipul de client căruia vă adresați, va fi mai potrivit să vă găsiți pe o rețea sau alta. Dacă vindeți, de exemplu, încălțăminte pentru femei, Instagram vi se va potrivi cel mai bine. În schimb, LinkedIn ar putea să nu vă fie de folos la nimic (decât dacă ceea ce căutați este că angajați persoane pentru echipa dvs.!).
În acest blog am vorbit de multe ori despre modul de a obține beneficii maxime din diversele rețele sociale și de a vă prezenta ecommerce-ul cât mai multor persoane. Este important să țineți cont de faptul că, în social media, nu ar trebui să aveți ca unic obiectiv obținerea de noi followeri. Rețelele sociale implică o îmbunătățire în ceea ce privește branding-ul companiei dvs. (dacă firma dvs. în loc de 100 followeri pe Facebook va avea 10.000, recunoașterea brandului dvs. se va consolida în mod evident). Cu toate acestea, nu vă folosește la nimic această îmbunătățire dacă vânzările pe Facebook nu cresc în mod proporțional. În cele din urmă, rețelele sociale sunt un instrument de vânzare, la fel cum este și un website. Nu vă folosesc la nimic dacă nu reușiți să traduceți eforturile în profit.
Email marketing: Un instrument care nu se demodează
Fie că îi place sau nu Inbox-ului dvs., email marketingul continuă să funcționeze ca un instrument de vânzare. Și cu atât mai mult pentru un ecommerce. Vă permite să vă țineți la curent clienții (și potențialii clienți) cu privire la noutățile dvs. referitoare la produse, oferte și orice alt lucru la care vă puteți gândi.
Dar, deși de fiecare dată sunt mai numeroase campaniile care îl utilizează, nu sunt atât de multe cele care obțin profit din personalizarea acestuia. Există riscul ca posibilii dvs. clienți să se plictisească și să se dezaboneze, de aceea este important să vă personalizați email-urile și să le adaptați cât mai bine la ceea ce aceștia caută. Segmentarea este un element cheie în marketing online și în special în campaniile de email.
PASUL AL 4-LEA: Măsurați, analizați și efectuați schimbări
Una dintre regulile de aur ale marketingului digital, pe care ar trebui să o repetați la infinit, este obligativitatea de a măsura tot ceea ce se desfășoară. Aparțin deja trecutului vremurile în care companiile investeau sume enorme în campanii de TV și de radio pentru care cu greu se putea măsura randamentul. Acum însă, totul este măsurabil, iar în prezent rentabilitatea investiției (ROI) este la îndemâna oricui.
La crearea unui magazin online, analitica atinge toate aspectele campaniilor dvs., dar este probabil ca cea mai importantă informație să fie cea pe care o extrageți de pe website-ul dvs. Instrumentul prin excelență care face referire la analitica web este Google Analytics: Gigantul tehnologic oferă un program gratuit, care vă permite să controlați tot ce se întâmplă pe pagina dvs. web.
Niciun ecommerce care se apreciază nu ar trebui să ignore importanța pe care o are măsurarea activității utilizatorilor săi. În continuare, vă prezentăm 5 articole cu care vă puteți pune la zi cu informații despre Analytics.
PASUL AL 5-LEA: Fiți mereu la zi cu noutățile
Deși am lăsat acest lucru la final, deținerea unui ecommerce presupune să fiți mereu la curent cu noutățile. Prin urmare, această ultimă fază ar trebui să fie, de fapt, transversală față de celelalte. Creând un magazin online, veți depinde de ultimele cereri ale pieței, care avansează cu viteză maximă. Este important să nu rămâneți în urmă.
Pentru acest lucru, vă puteți abona la blog-ul nostru, urmăriți-ne pe Twitter și localizați alte publicații în care se vorbește despre ultimele tendințe în materie de ecommerce și marketing digital. Îndrăzniți să încercați noi posibilități și să lansați campanii simple, cu care să descoperiți noi modalități de a ajunge la clienții dvs. și de a vă face cunoscut și, bineînțeles, de a vinde mai mult.