Share This Article
Știai că email marketing-ul vinde mai mult decât rețelele sociale? Îți vom dezvălui punctele cheie pentru a profita din plin de această metodă.
Crearea și trimiterea de email-uri cu publicitate pentru produse, informații corporative, campanii sau promoții specifice ale unei companii sau site de e-commerce continuă să fie una dintre cele mai eficiente strategii pentru a genera conversii directe care există printre metodele disponibile în marketingul online.
Potrivit sondajelor recente, email marketing-ul pentru site-uri de e-commerce depășește alte metode de promovare la capitolele întinderii, conversiei în vânzări și rentabilității investiției (ROI, Return of Investment):
- Potrivit profesioniștilor de marketing din Statele Unite care au luat parte la sondajele eMarketer, email marketing-ul a avut o medie de 122% ROI în 2016, mai mult de 4 ori mai mare decât alte abordări.
- Rata medie de deschidere a email-urilor este de 21,73% pentru toate sectoarele de activitate
- 64% dintre companiile chestionate au considerat că email marketing-ul este cea mai eficientă modalitate de promovare on-line.
- Potrivit Direct Marketing Association, în 2015 au fost răscumpărate 2,5 bilioane de cupoane trimise prin strategii de email marketing pentru site-uri e-commerce.
Analizând aceste date putem vedea că acum e momentul cel mai propice pentru a-ți începe strategia de email marketing dacă nu ai făcut-o deja.
Ai încă îndoieli? Vom împărtăși unele dintre celelalte motive pentru a transforma email marketing-ul într-un instrument indispensabil în strategia ta de vânzări pentru magazinul online.
Email marketing-ul vinde mai mult decât rețelele sociale
Știai că a avea 2.000 de fani pe Facebook nu este același lucru ca a avea 2.000 de abonați în baza de date de email-uri? De fapt, nu e nici măcar pe aproape.
Întinderea promovării organice pe Facebook (de exemplu, numărul de persoane care văd fiecare postare, fără a fi însă motivate să plătească) a fost în cădere liberă timp de câțiva ani și, în medie, procentul de pagini cu 2.000 de fani sau mai puțin este în prezent între 3 și 6%.
De partea cealaltă, să ai 2.000 de adrese de e-mail obținute în urma vânzărilor din magazinul online sau ca urmare a altor tipuri de achiziții înseamnă să ai o comoară, deoarece acești oameni au arătat deja interesul față de site-ul tău de e-commerce și vor prețui informațiile pe care le împărtășești prin buletinele informative sau alte tipuri de e-mailuri. Există, desigur, o mare diferență între 2.000 adrese de email ale persoanelor care au decis să subscrie la site-ul tău și același număr de adrese obținute dintr-o bază de date cumpărată sau prin alte practici discutabile.
Email-urile personalizate atrag trafic spre site-urile de e-commerce
Este întotdeauna măgulitor pentru clienți să fie abordați în email-uri într-un mod personalizat și direct. Și este întotdeauna mult mai satisfăcător când aceste email-uri conțin informații utile și interesante alese anume pentru ei și ținând cont de gusturilor lor.
Pune-te în poziția consumatorilor și caută să adaptezi conținutul strategiei de email marketing pentru gusturile lor. Cu alte cuvinte, ar trebui să încerci să păstrezi baza de date ordonată și bine segmentată. Prin acest mărunt gest vei crea mai multă afinitate între tine și utilizatori. Îi va face să se simtă ascultați și va ajuta la creșterea numărului de vizite pe site-ul tău de e-commerce.
Un tip de e-mail pentru fiecare nevoie
Este foarte important să cunoști diferențele dintre ceea ce este cunoscut ca un buletin informativ (newsletter) și alte tipuri de email-uri (care sunt, de asemenea, foarte utile pentru strategia ta de marketing prin email). Să trecem în revistă diferențele:
- Buletinul informativ (newsletter) de e-commerce: acest tip de email corporativ este trimis periodic și poate avea diverse tipuri de conținut, cum ar fi informații despre companie sau website, știri, informații despre sectorul de activitate, oferte, promoții etc. În acest caz, cheia pentru a atrage trafic (și vânzări) spre magazinul online este de a crea conținut interesant. (link la articol viitor)
- Email pentru coșul de cumpărături abandonat: mulți clienți accesează un magazin online și chiar adaugă articole în coș, dar nu finalizează achiziția. Acesta este un email-memento destinat să le reamintească că produsul care-i interesează este încă de vânzare.
- Email de vânzări încrucișate (cross-selling): în funcție tipul de produse pe care le vindem în magazinul nostru online, va exista întotdeauna posibilitatea de cross-selling: produse conexe achizițiilor anterioare ale utilizatorilor, pe care le putem de asemenea oferi clienților noștri.
- Email-uri automate de răspuns (auto-reply): trimiterea în mod automat către clienți a unui email atunci când cumpără, confirmând astfel comanda și inducând consumatorului o stare de relaxare și încrederea a față de site-ul tău.
Email-urile de comerț electronic este un element cheie în orice strategie de marketing pentru atragerea de trafic către magazinul nostru online, dar ele sunt de asemenea și o foarte bună sursă de informații. Nu trebuie să uităm să integrăm coduri analitice în e-mailurile noastre; multe servere de email fac acest lucru în mod automat. Astfel vom putea afla ce funcționează și ce am putea îmbunătăți, amănunte foarte importante dacă dorim să atragem mai mult trafic spre site-ul nostru și să transformăm acest trafic în mai multe vânzări.
Cum să proiectezi o strategie eficace de email marketing pentru comerț electronic. Îți vom dezvălui punctele cheie în articolul următor.