Share This Article
Email marketingul este una dintre cele mai vechi strategii de marketing, dar care se folosește și în prezent. Vă dezvăluim câteva puncte cheie pentru a crea strategii pentru ecommerce.
În ziua de astăzi este aproape imposibil să nu fi fost ținta unei acțiuni de marketing a vreunui ecommerce dacă aveți o adresă de email. Oferte, promoții, informații corporative… conținuturile acestor email-uri pot fi de orice natură. Email marketingul este una din acțiunile cele mai consolidate și utilizate în lumea marketingului online și continuă să fie unul dintre canalele cele mai eficiente atunci când se generează conversii în orice tip de afacere online.
Potrivit studiului «Starea actuală a email marketingului în 2016» de pe platforma Newsletter2Go, 98% dintre respondenți afirmă că sunt dispuși să mărească investiția în email marketingul e-commerce-ului lor pe viitor. Iar dacă observăm alte studii: Unul foarte interesant despre email marketing pentru e-commerce este cel realizat de Adigital, intitulat «Cercetare despre folosirea și perceperea email marketingului în Spania». Un sfert dintre cei intervievați în acest studiu de cercetare admit că între 10 și 20% din vânzările lor online se realizează datorită email-ului.
Pe scurt, email marketingul în e-commerce este mai viu ca niciodată și, așa cum am menționat mai înainte, este în continuare un canal cheie și esențial în orice strategie de marketing online pentru e-commerce. În orice caz, pentru ca strategia noastră să fie eficientă, va trebui să urmăm câteva recomandări care ne vor ajuta să atragem atenția utilizatorilor, precum și să evităm ca mesajele trimise de noi să ajungă printre nedoritele mesaje spam.
În acest articol vă vom da o serie de recomandări de care trebuie să țineți cont atunci când doriți să lansați o campanie de email marketing pentru ecommerce. Sunteți pregătit? Atunci, citiți în continuare…
Adaptați-vă noilor tendințe
Marketingul online este în constantă evoluție. Acest lucru ne obligă să fim la zi cu toate noutățile și tendințele din sector, precum și să ne adaptăm strategiile și acțiunile în mod constant. În ceea ce privește email marketingul pentru e-commerce, am putea menționa trei tipuri de tendințe cheie pentru anul următor:
- Newslettere în mișcare: în 2015 au început să apară primele newslettere cu GIF-uri animate, care au avut un impact mare și au generat rezultate bune de interacțiune la nivel mondial. Datorită progresului general al tuturor platformelor de poștă electronică, în 2017 din ce în ce mai multe email-uri corporative vor dispune de elemente în mișcare, fie GIF-uri, prezentări sau videoclipuri inserate. Cu toate acestea, unele programe de citire a email-urilor încă nu le citesc corect și le afișează ca o imagine fixă. Țineți cont că dacă se va întâmpla acest lucru, email-ul nu își pierde sensul.
- Designuri simple și receptive: nu spunem nimic nou când afirmăm că din ce în ce mai mulți utilizatori își verifică adresa de email de pe telefonul mobil. Machetarea newsletterelor gândindu-ne mai întâi la mobil și apoi la PC, și nu invers, va fi cheia succesului în 2017.
- Personalizare: există din ce în ce mai multe instrumente în email marketingul pentru e-commerce care ne permit să personalizăm email-urile pentru ca utilizatorul să primească numai ceea ce necesită și i se pare important.
Segmentați-vă baza de date
Așa cum am menționat în paragrafele anterioare, personalizarea, nu numai a mesajelor ci și a conținutului, este unul din factorii cheie pentru succesul unei strategii de email marketing în comerțul electronic. În acest sens, este necesar să oferiți un tip de conținut care să fie relevant pentru fiecare grup de utilizatori bazându-vă pe gusturile și nevoile acestora.
Vă dăm un exemplu simplu, cel al unui magazin online dropshipping pentru animale de companie. Un mod de a segmenta baza noastră de date ar fi în funcție de ce tip de animal de companie este vorba, de exemplu, proprietari de pisici. Un newsletter săptămânal cu ultimele noutăți despre produse pentru pisici în acest segment ar fi mult mai eficient decât un newsletter generic pentru toată baza noastră de date.
Creați campanii care să ofere valoare și să capteze atenția clienților dvs.
Știați că 70 % dintre utilizatorii Internetului au folosit, măcar o dată, cupoane sau discounturi pe care le-au primit pe email? De regulă, campaniile promoționale de genul 2×1, sau cele care prezintă cupoane de discount, sunt bine primite de clienți, deși nu sunt singurele care creează rate de conversie bune.
Newsletterul sau buletinul este alta dintre acțiunile cele mai frecvente de email marketing pentru e-commerce. Este vorba de un mesaj trimis periodic (săptămânal, bilunar sau lunar) și care, de regulă, combină diverse tipuri de conținut, precum produse, articole sau noutăți ale magazinului, de exemplu.
Există o mulțime de acțiuni de email marketing pentru e-commerce care ne pot oferi multe rezultate bune. În continuare vă lăsăm câteva exemple:
- Campanii de bun-venit pentru noii abonați.
- Campanii pentru zile speciale: Crăciun, ziua mamei, Black Friday, sau aniversarea magazinului nostru online dropshipping, de exemplu.
- Campanii de informare. De exmeplu, pentru a comunica lansarea blogului nostru sau a unei noi secțiuni a magazinului nostru online.
- Noutăți: produse, colecții, servicii, etc.
- Sfaturi referitoare la produse cumpărate recent.
- Felicitări pentru zile de naștere, festivități, etc.
- Testimoniale ale clienților.
Dacă doriți să știți mai multe despre tipologia email-urilor, puteți să aruncați o privire peste articolul postat pe blogul BigBuy despre tipuri de email marketing pentru e-commerce.
Definiți-vă indicatorii KPI și analizați succesul campaniilor dvs. de email marketing
După ce creați listele de segmentare din baza dvs. de date, definiți campaniile de email, creați diferitele campanii și adaptați mesajele, vine momentul să lansați campania… și să analizați rezultatele.
Până la urmă, dacă nu analizați rezultatele acțiunilor realizate veți obține puțin sau mai nimic din strategia de email marketing pentru e-commerce. Există diferiți KPI sau indicatori cheie pentru a analiza succesul sau eșecul unei strategii de email marketing pentru magazine de comerț electronic, deși cele mai bune campanii vor fi cele create de dvs. înșivă pentru propria afacere.
În continuare, prezentăm detaliat cei mai importați KPI:
- Taxa de deschidere: % din utilizatori au deschis email-ul dvs.
- Taxa de dezabonări: % din utilizatori s-au dezabonat de la notificările dvs.
- Taxa de reculare: % din mesajele trimise nereușite sau care nu au ajuns în Inbox.
- Taxa de clic: % din clicuri în email (din numărul total al mesajele trimise sau deschise)
- Taxa de conversie: % din conversii (vânzări, de exemplu) din totalul mesajelor trimise.
Aveți vreo nelămurire sau comentariu despre modul de aplicare a strategiei noastre de email marketing în e-commerce-uri sau magazine dropshipping? Vă așteptăm comentariile!