Share This Article
Există practici bune și rele în crearea de emailuri și șabloane care se repetă constant. Să recapitulăm câteva dintre acestea.
Email marketingul este, în termeni generali, o strategie de difuzare și promovare care se bazează pe email-uri pentru a lansa campanii publicitare sau realiza contacte comerciale. Obiectivele sale pot fi numeroase: prezentarea unui produs, anunțarea unei oferte pentru vreun articol sau invitarea clienților noștri la un eveniment.
Dar, cum obținem toate acestea? Există multe variabile și aspecte de luat în calcul pentru a crea o strategie eficientă de email marketing pentru ecommerce-uri, însă astăzi vom vorbi despre una dintre părțile cele mai importante, aceasta fiind cea mai vizibilă a planului nostru: designul email-ului.
În continuare, vă împărtășim diverse considerații de luat în calcul atunci când creați un email eficient.
Considerații principale pentru crearea email-urilor
Nu există un mod unic și perfect de a realiza designul unui email, însă puteam lua în calcul o serie de considerații foarte utile pentru a începe.
- Care este obiectivul pe care dorim să îl atingem în designul email-ului nostru?
- Cum este privită compania noastră de către clienți?
- Dispozitivele pe care le vor utiliza pentru a deschide email-ul. Acest din urmă aspect îl putem afla prin analiza făcută în urma emailing-ului.
Odată ce avem în vedere aceste trei aspecte, trebuie să ne gândim la aspecte mai tehnice pentru designul email-ului sau a newsletterului nostru:
- Lățime și lungime: în funcție de câtă informație doriți să prezentați în newsletterul dvs., designul email-ului va avea, îndeosebi, o lungime diferită. Lățimea standard este de aproximativ 600px. Evitați depășirea acestei măsuri pentru ca email-ul să se afișeze corect în Inbox-ul clienților dvs.
- Dispunerea elementelor: dispunerea elementelor trebuie să fie ușor de vizualizat și structurată cu logică. În plus, trebuie să vă gândiți la capsule sau module de informații care pot fi împărțite în pătrate, dreptunghiuri și coloane.
- Elemente generale: în orice design al unui email întotdeauna trebuie să existe următoarele elemente:
- Subiectul: gateway-ul dvs. Deși nu este 100% relaționat cu designul email-ului, subiectul este esențial pentru ca clienții noștri să deschidă email-ul și să vadă designul pe care l-am pregătit. Pentru a cunoaște bazele unui subiect perfect, în acest post vorbim de sfaturi pentru alegerea subiectelor.
- Antetul: trebuie să aibă coerență în comunicare, întotdeauna va trebui să apară numele și logotipul magazinului nostru dropshipping. Poate fi însoțit de un titlu sau de o imagine concretă pentru email-ul respectiv însă, în termeni generali, trebuie să aibă întotdeauna același stil general.
- Piciorul de pagină/Footer-ul: trebuie să includă întotdeauna informația corporativă pe care dorim să o evidențiem: adresă, email general, telefon, rețele sociale, link cu trimitere la magazinul online și/sau blog (dacă dispunem de așa ceva) dar, mai ales, cel mai important element al footer-ului este opțiunea pentru ca utilizatorii noștri să se poată dezabona de la baza noastră de date. Chiar dacă nu ne place, legea ne obligă să le dăm opțiunea de a se dezabona dacă nu mai sunt interesați să primească email-urile noastre.
- Opțiunea „A vedea în browser”: este un link simplu care, de regulă, se afișează în partea superioară și care va deschide același email într-un browser. Servește la soluționarea rapidă a oricărei probleme de vizualizare sau neîncărcare a imaginilor.
Cum se realizează designul unui email eficient
Odată ce cunoaștem elementele de bază pentru designul email-ului, succesul campaniei noastre va depinde de modul cum dispunem și machetăm aceste elemente în email a-l face atractiv și util pentru utilizator.
Există atâtea practici bune câte campanii de email marketing de succes, însă există modele care se repetă în mod constant. Recapitulăm câteva dintre acestea:
- Utilizați tabele pentru machetare: unele programe de gestionare a email marketingului, precum MailChimp, au deja această funcție incorporată. Totuși, dacă doriți să începeți singur machetarea email-urilor, trebuie să știți că regula numărul unu este utilizarea tabelelor pentru ca niciun element să nu iasă din cadru.
- Alegeți design-uri simple: un email simplu este un email, în general, de succes. Din multe motive: permit adaptarea la dispozitivele mobile mult mai ușor decât design-urile complicate, niciun server de mail nu va avea probleme în a le vizualiza, se va evita trimiterea lor în lista cu mesaje spam (o trăsătură comună a acestui tip de email-uri este utilizarea culorilor și a elementelor foarte pronunțate) și le vor permite utilizatorilor noștri să înțeleagă perfect ceea ce dorim.
- Mizați pe Call to Action (apel la acțiune): utilizatorii, mai ales cei care caută să cumpere produse pe Internet, se lasă mai ușor convinși prin mesaje directe. Designul email-ului dvs. va funcționa diferit când îl vizualizați ca un simplu catalog de produse și când includeți mesaje de genul „Nu ratați această ofertă, disponibilă numai 24 ore” sau „Cumpărați-l acum, înainte să se termine”. Call to Action este acel mesaj direct în care îi transmiteți utilizatorului ceea ce doriți de la el.
- Utilizați imagini convingătoare: pare evident dar, într-un magazin online, imaginile produsului reprezintă un procent mare al vânzărilor ulterioare. Gândiți-vă că atunci când va lua o decizie cu privire la produsul nostru, clientul se va baza pe o fotografie, motiv pentru care, în designul email-ului nostru, aceasta trebuie să se vadă foarte bine. Atenție însă, nu folosiți imagini de prea înaltă calitate dacă nu vreți ca email-ul dvs. să fie prea încărcat. Ideal ar fi să reduceți greutatea imaginii (nu dimensiunea) cât se poate de mult. Când observați că începe să se vadă pixelată, opriți-vă.
Să învățăm din greșeli în urma unor practici neadecvate
Bineînțeles, există și practici neadecvate în strategiile de creare a email-urilor. Să recapitulăm câteva dintre cele mai des întâlnite:
- Imagini nerecomandate: deși acum sunt la modă, GIF-urile încă nu sunt recomandate 100% deoarece acest tip de imagini nu funcționează în toate motoarele de mesagerie. Cineva care va deschide email-ul dvs. din Gmail-ul său le va putea vedea fără probleme, însă cei care îl vor citi într-un Desktop Office vor vedea o imagine fixă.
- Abuz de imagini: deși sunt foarte frumoase și atrag atenția, dacă supraîncărcăm designul email-ului nostru cu prea multe imagini, procesul de încărcare poate dura mult din momentul în care clientul nostru primește email-ul și din această cauză nu va mai așteapta și va renunța. În plus, mulți furnizori de servicii de email pot bloca direct imaginile, lăsând email-ul gol atunci când ajunge la clientul destinatar (dacă acesta apasă butonul care apare automat pentru deblocarea imaginilor, îl va putea vedea fără probleme, dar ar fi mai bine să nu lăsați acest lucru la întâmplare).
- Alte greșeli: în articolul despre greșeli frecvente când facem email marketing vă prezentăm mult mai multe exemple de practici neadecvate, nu atât de relaționate cu designul email-ului, dar foarte interesante dacă doriți să dezvoltați o strategie eficientă.