Share This Article
Descoperiți în ce constă această strategie de marketing care a fost utilizată de mult timp de cele mai importante branduri și, de ceva mai puțin timp, de toți cei ce lucrează sau dețin o afacere online. În mod sigur vreodată, mai ales în ultimii ani, ați auzit sau citit aceste cuvinte făcând referire la diverse tipuri de persoane: influencer, youtuber, blogger, instagramer… Cine sunt aceste persoane și de ce se numesc așa? În ce mă pot ajuta pentru a crește vânzările magazinului meu dropshipping? Cum pot stabili o campanie bazată pe Influencer Marketing a e-commerce-ului meu? Vă răspundem la toate aceste întrebări (și la multe altele) în acest articol.
Să începem cu începutul, ce este Influencer Marketingul?
Este vorba de o nouă (și, în același timp, veche) strategie de marketing online care presupune contactarea unor persoane faimoase în diferite sectoare pe Internet pentru a vorbi pozitiv despre produsele sau serviciile dvs.
Spunem că este o strategie nouă și veche deoarece faptul că se bazează pe persoane importante sau influente în campanii publicitare este ceva foarte normal. Totuși, un influencer nu este la fel ca o persoană celebră, așa cum dintotdeauna am cunoscut-o.
Cine se pot considera influenceri?
S-a demonstrat în repetate rânduri că mai ales consumatorii care caută produse și/sau servicii prin intermediul Internetului, caută opinii ale utilizatorilor asemănători atunci când se decid (sau nu) să realizeze o cumpărătură. Pe această bază, influencerii online sunt persoane foarte cunoscute în acest mediu care, din orice motiv, atrag atenția și sunt capabili să devină o referință pentru milioane de persoane dornice să cunoască ultimele lor achiziții, experiențe sau opinii.
Așadar, influencerii sunt un grup de persoane destul de eterogen, deoarece există pentru toate sectoarele și temele: iubitori ai sportului și vieții sănătoase, experți în jocuri video sau persoane cu multe cunoștințe în lumea antreprenorială. Campania noastră va întâmpina dificultăți dacă se dedică unei teme care nu are în spate un influencer cu un număr important de followeri.
Ce tipuri de influenceri există?
Influencerii se transformă, de regulă, în persoane cunoscute în lumea online prin intermediul diferitelor canale de comunicare. În funcție de canalul pe care sunt mai cunoscuți, pot fi de un tip sau altul:
- Bloggeri: este vorba de redactori sau autori de bloguri în care se vorbește de tematici diverse și care, prin conținutul pe care îl redactează, au obținut un volum ridicat de cititori sau persoane care le urmăresc opiniile. În funcție de numărul cititorilor și de relevanța articolelor lor, bloggerii pot deveni autentici lideri de opinie.
- Instagrameri: sunt o comunitate de utilizatori ai aplicației mobile Instagram care, prin genul de fotografii pe care le publică și partajează, au reușit să aibă și o cantitate uriașă de followeri, iubitori a ceea ce capturează cu camerele telefoanelor lor mobile.
- Youtuberi: este vorba de utilizatori profesioniști ai platformei YouTube care realizează, editează și partajează videoclipuri cu opinii, experiențe, sfaturi sau ghiduri pe orice temă.
Toate aceste persoane au în comun importanța sau influența pe care reușesc să le-o transmită followerilor lor, precum si beneficiul economic pe care îl obțin din canalul lor de comunicare online. Această monetizare, în majoritatea cazurilor, se obține prin sponsorizări pe care brandurile le plătesc pentru publicitatea pe care o fac despre produsele și serviciile lor.
Ce avantaje prezintă Influencer Marketingul pentru afacerea mea?
Dacă afacerea dvs. online este un e-commerce sau magazin dropshipping de produse precum cele pe care vi le punem la dispoziție pe BigBuy, Influencer Marketingul poate fi foarte atractiv și de mare ajutor pentru a crește avantajele.
- Este vorba de publicitate nativă: de regulă, utilizatorilor nu le place să primească impacturi publicitare directe și invazive. Faptul că un influencer vorbește bine despre produsul dvs. și explică funcționarea și avantajele acestuia pătrunde într-un mod și mai natural în opinia utilizatorilor dvs., deoarece aceștia au tendința de a acorda mai multă atenție și de a se lăsa influențați de respectivele opinii.
- Îmbunătățiți reputația și încrederea: oricât de bine plătiți ar fi, majoritatea influencerilor au un criteriu bine definit. Adică, nu obișnuiesc să „se lase cumpărați” pentru produse sau branduri care ar putea să le creeze o reputație proastă. Cu alte cuvinte, dacă produsul sau serviciul este de proastă calitate, de cele mai multe ori nu acceptă colaborarea.
- Măriți conversia: s-a demonstrat și studiat că părerea influencerilor crește intenția de cumpărare a followerilor. Este important să știți să profitați de moment și, atunci când încheiați contractul cu influencerul selecționat, nu trebuie să fie doar o colaborare în formă de review, ci și cu includerea de linkuri direcționate către e-commerce, organizarea de concursuri sau trageri la sorți. Puteți stabili, inclusiv, un comision pentru influencer astfel încât să aibă câștig în urma cumpărăturii efectuate de oricine va cumpăra produse de pe magazinul dvs. online cu codul promoțional pe care acesta îl partajează,.
- Îmbunătățiți poziționarea SEO: o acțiune fundamentală atunci când încheiați colaborări cu influenceri esta ca aceștia să includă un link pe blogul sau rețeaua lor socială pe care sa-l direcționeze către e-commerce-ul dvs. Cunoașteți deja importanța linkbuilding-ului off-site pentru SEO și astfel puteți să-l puneți în practică.
Ce tip de sponsorizare pot stabili cu influencerii?
Cunoaștem deja elementele de bază pentru a dezvolta strategii de Influencer Marketing. Așadar, ar mai lipsi partea practică de colaborare, prin stabilirea unor acțiuni concrete.
Vă dăm câteva exemple în continuare:
- Guest posting sau review-uri de produs: am vorbit deja despre avantajele guest posting-ului pentru acest tip de colaborare pe blogul nostru. Presupune căutarea unor redactori externi (pe cât posibil, cu o anumită reputație) pentru a realiza postări pe blogul dvs.
- Product placement: acest tip de acțiune presupune exprimarea unor păreri subtile și/sau locaizarea unor produse pe e-commerce-ul dvs. în diverse scenarii controlate de influenceri. De exemplu: o fotografie a unui instagramer sau un video al unui youtuber. Aceștia pot utiliza un produs al dvs., însă fără a vorbi direct despre el.
- Secțiuni sponsorizate: există bloggeri care, în pagina lor web, au secțiuni sponsorizate de un brand sau de o companie. De exemplu, dacă magazinul dvs. online este de produse de bucătărie, de ce să nu vorbiți cu un blogger bucătar și creați o secțiune de rețete realizate cu produsele dvs.?
În linii generale, această informație este cea mai relevantă pentru a ști ce este și ce presupune Influencer Marketingul. Acum nu vă mai rămâne de făcut decât să vă gândiți ce persoane ar fi mai potrivite pentru a se apropia de publicul dvs. și pentru a stabili colaborări productive cu acestea.