Share This Article
Aflați ce sunt și cum puteți concepe propriile campanii de remarketing. Contactați clienții ce au consultat deja situl dumneavoastră și profitați din plin de campaniile dumneavoastră. Termenul de remarketing este folosit pentru a defini acțiunea de promovare a produselor sau prestațiilor dumneavoastră, vizând publicul ce v-a consultat deja situl internet. Este ceea ce se întâmplă atunci când doriți să rezervați, de pildă, un zbor și toate paginile consultate devin deodată pline de publicități pentru zboruri sau hoteluri ieftine pentru destinația vizată. Remarketing este o nouă metodă ce a apărut printre imensele posibilități pe care ni le oferă în prezent universul numeric.
Veți auzi probabil acest termen folosit uneori în sensul de “retargeting”. Deși sunt asemănători și considerați adesea drept sinonime, termenii nu sunt identici. Retargeting se referă la acțiunea de a lansa mesajul publicitar pentru cei ce au consultat deja situl internet, în timp ce termenul remarketing se referă tehnic la o modificare minoră a acelui mesaj. De pildă, dacă un client potențial a accesat deja situl nostru internet și îi apar iarăși publicitățile care l-au îndemnat să intre pe sit, dar nu să și cumpere, acțiunea se va numi atunci retargeting. Dacă, în plus de a afișa publicitățile, modificăm puțin mesajul (10% reducere suplimentară, transport gratuit, etc.), se va vorbi atunci de remarketing. Pentru a simplifica, vom utiliza termenul remarketing în ambele cazuri.
În acest articol vom explica modul de funcționare a campaniilor de remarketing, cum pot fi fructificate prin Google AdWords și ce posibilități oferă.
Cum se configurează AdWords pentru a face remarketing
Pentru a configura AdWords pentru remarketing, va trebui să urmați etapele următoare:
-
- În primul rând, veți avea nevoie să asociați conturile dumneavoastră Google Analytics și Google AdWords. Funcția remarketing este posibilă datorită faptului că Google Analytics lasă un cookie în momentul în care un utilizator consultă situl nostru. Sistemul AdWords va fi capabil apoi să recunoască și să determine dacă este vorba despre un utilizator care a consultat deja situl internet. Pentru a asocia conturile, mergeți la rubrica Administrator din Analytics. Opțiunea corespunzătoare va apărea atunci acolo în coloana “Proprietate”.
- După ce ați asociat conturile, noi concepem tipul de campanie corespunzătoare în AdWords. Pentru acest lucru, apăsați pe butonul campanie nouă și selecționați “doar pentru Rețeaua Display” și în această categorie, selecționați opțiunea “Cumpărați pe situl internet” din coloana “Administrați acțiuni”, ce include deopotrivă remarketing, așa cum puteți constata.
- După ce campania a fost creată, trebuie să indicați Lista de remarketing unde vor fi afișate anunțurile create de dumneavoastră. Trebuie să folosiți rubrica Rețeau Display, Interese și Remarketing, apoi să adăugați segmentarea. După accea, trebuie să alegeți lista de remarketing dorită. Există deja câteva create din start precum Toate convertizoarele, Toți cei înregistrați… Este însă deopotrivă posibil a defini și a personaliza grupul de utilizatori corespunzător căruia îi este destinată campania dumneavostră. Pentru acest lucru, trebuie să creați segmentul dorit în Google Analytics și el va fi exportat automat către AdWords.
Posibilități și practici utile
Posibilitățile pe care le oferă această tehnologie sunt foarte diverse. Vă prezentăm mai jos utilizările cele mai populare, cât și practicile cele mai recomandate în ceea ce privește acțiunea de remarketing:
- Comunicarea cu utilizatorii ce au renunțat la coșul de cumpărături: dacă un utilizator a navigat către magazinul dumneavoastră virtual – și chiar dacă a adăugat un alt produs în coș – acest lucru înseamnă că este destul de interesat de către acesta. Dacă a abandonat acțiunea de cumpărare la un anumit stadiu, aceasta înseamnă că merită verificat și văzut ce a putut eșua. Datorită acțiunii de remarketing, puteți obține acel mic ajutor necesar pentru a reuși conversia.
- Comunicarea cu cei ce au cumpărat deja: acest lucru poate fi util pentru a le mulțumi și oferi reduceri cumpărătorilor, pentru a le prezenta produse similare celor cumpărate deja, deopotrivă alte opțiuni.
- Comunicarea cu toți vizitatorii ce nu au cumpărat: puteți astfel să scrieți un mesaj promoțional ce le este rezervat în mod exclusiv, fără a-i deranja pe cei care s-au întreptat deja către magazinul dumneavoastră virtual.
- Comunicarea cu cei care consultă o pagină în special: de pildă, un articol de blog, o pagină de primire specifică, creată pentru Black Friday etc. Toate acestea pot oferi piste de evaluare a intereselor publicului vizat și adaptarea mesajelor fiecăruia dintre ei.
Există numeroase alte opțiuni diferite și, în funcție de ceea ce vindeți, de tipul de client căutat și de mulți alți factori, utilizarea de remarketing devine posibilă într-un fel sau altul. Campaniile de remarketing se pot adapta foarte mult strategiilor și cu cât mai bine vă cunoașteți propria societate, cu atât mai ușor veți obține idei pentru a fructifica acest tip de acțiuni.