Share This Article
Wil je de positie van je website verbeteren? Je moet dan weten wat SEO-tags zijn en hoe je die kunt optimaliseren.
Meta-tags zijn erg belangrijk bij het optimaliseren van je website. Deze parameters worden gebruikt om je pagina te beschrijven en om informatie te geven aan zoekmachines om het te sorteren en weer te geven in de resultaten. Dat is ook waarom ze zo belangrijk zijn. Als de meta-tags van je website zijn geoptimaliseerd, verschijnt je website bij de top resultaten van Google, Bing en andere zoekmachines. Het zijn de basiswerktuigen die de SEO-machine nodig heeft om goed te werken.
Wat zijn de tags die we moeten optimaliseren om de SEO van de website te verbeteren?
Er zijn twee hoofdtags die niet meteen zichtbaar zijn o de pagina zelf, maar wel belangrijk zijn in het correct positioneren van de pagina op Google: de titel van het label en de beschrijving.
De titeltag
De titel is de belangrijkste SEO-tag bij het optimaliseren van de SEO van je pagina. Het is een van de belangrijkste factors waar Google rekening mee houdt bij het bepalen van het onderwerp. Het is dus fundamenteel bij het bepalen van de positie. De titel verschijnt in het venster of de tab van een browser en in de zoekresultaten.
Tips voor geoptimaliseerde titels:
- Alle pagina’s van je website moeten een andere titel hebben.
- Je moet een sleutelwoord toevoegen dat wordt gebruikt om de website te optimaliseren en dat we al hebben vastgesteld door onderzoek te doen naar sleutelwoorden. De positionering vindt plaats met dat sleutelwoord. Zorg ervoor dat elke pagina van de website een ander sleutelwoord heeft.
- Het sleutelwoord mag niet langer zijn dan 70 karakters, omdat hij anders wordt afgekort.
- Het moet een natuurlijke beschrijving zijn van de inhoud van de pagina. Je moet dingen niet aanpassen zodat het sleutelwoord “met voetbekleding” er bijvoorbeeld in past.
- Gebruik niet te veel sleutelwoorden. Google kan hiervoor penalty’s uitdelen en het verminderd het vertrouwen van de gebruiker.
- Als het merk of de naam van de website erbij horen, is het verstandig die aan het eind naar te zetten, los van de sleutelwoorden met een koppelteken of een verticale lijn. De titel kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: “Oude en tweedehands boeken. De beste prijzen | Cervantes Bookstore “
De meta-beschrijving
Gebruikers zien deze SEO-tag als de samenvatting van een beschrijving. Deze tag moet dus op een uitnodigende manier worden geschreven en ervoor zorgen dat mensen reageren. Deze beschrijving kan daarom beslissend zijn wat betreft het click-through-percentage. Hoewel het geen kritische factor is voor het positioneren van een website, heeft het wel invloed op het click-through-percentage en beïnvloed het dus ook de positionering.
Deze tag wordt niet weergegeven in de zichtbare inhoud, maar in de zoekresultaten onder de titel.
In dit voorbeeld kunnen we zien hoe de titel eruit zou zien (de bovenste tekst in het blauw) en de beschrijving (in het zwart).
Deze SEO-tag zorgt vaak voor discussies, omdat Google de meta-beschrijvingen soms negeert en een deel van de tekst van je website laat zien in de resultaten als Google denkt dat die beter bij de bezoeker past.
Tips voor het optimaliseren van de meta-beschrijving:
- Het moeten realistische beschrijvingen zijn die beschrijven wat er op de pagina staat. Als dit niet het geval is, hebben ze een negatieve invloed op het rebound percentage.
- We moeten een aantrekkelijke beschrijving hebben om ervoor te zorgen dat mensen op onze link klikken in plaats van op de links van websites met een hogere positie. Probeer mensen te laten reageren. Dit verbeterd het CTR.
- Gebruik sleutelwoorden in de beschrijving die we hebben gebruikt voor de optimalisatie van de pagina. Zorg er voor dat ze op een natuurlijke manier in de tekst worden verwerkt.
- De beschrijving is idealiter tussen de 150-155 karakters. Nooit langer dan 160, want dan geeft Google slechts een halve beschrijving weer.
- Het is belangrijk om voor alle pagina’s van de website een andere meta-beschrijving te gebruiken.
Andere soorten SEO tags
Naast de titel en de beschrijving moeten we ook rekening houden met de headers. Deze elementen worden door gebruikt door Google en bezoekers van je website om te kijken waar de pagina’s over gaan. Ze zijn ook erg belangrijk om een goede, informatieve structuur op te bouwen.
Als je niet goed weet wat headers zijn, kun je ze gemakkelijk vinden met een tekstverwerkingsprogramma. Als je bezig bent met het opzetten van je website en de titel van een sectie invoert, of een sectie in een blogartikel, kun je kiezen of je header 1, header 2, header 3, etc. wilt gebruiken. Afhankelijk van de header die je kiest, veranderd het formaat van de tekst (header 1 is groter dan de tekst die daarna komt).
Main header (H1)
De header H1 is de meest belangrijke header voor Google en moet dus op elke pagina anders zijn. Dit is niet de titel! Zoals al is aangegeven, is de titel de samenvatting van de pagina die de website optimaliseert voor zoekmachines. De H1 is echter het eerste wat bezoekers zien als ze de website opgaan. Deze moet ook worden geoptimaliseerd met sleutelwoorden, maar mag langer zijn dan de titel. We raden aan de header aan te passen zodat die niet hetzelfde is als de titel.
Tips voor het optimaliseren van de H1:
- Zet de H1 zo hoog mogelijk op de pagina
- Gebruik een H1 header op elke pagina
- Gebruik woorden of sleutelwoorden op een natuurlijke manier zodat bezoekers van de website de header goed kunnen lezen.
Overige headers (H2-H6)
H2 tot H6 helpen Google en andere zoekmachines met het begrijpen van het onderwerp van de pagina. Deze headers helpen daarnaast met het verbeteren van de leeservaring, omdat ze de inhoud organiseren.
Denk eraan dat de sleutelwoorden niet geforceerd moeten worden. Ze moeten ook bij de tekst passen.
Afbeeldingoptimalisatie
Net als de SEO-tags moeten de afbeeldingen op de pagina ook worden geoptimaliseerd. Alle afbeeldingen die op jouw website staan, worden door Google geanalyseerd. Hier moet je dus ook rekening mee houden.
Afbeeldingstitel
Voordat je een afbeelding upload, moet je de titel aanpassen, zodat die past bij de pagina. Als je, bijvoorbeeld, een afbeelding upload naar een pagina op je website waar kettingen worden verkocht, zou de titel van de afbeelding “lange-zilveren-ketting” kunnen zijn. Upload nooit afbeeldingen met een standaard naam zoals “DC0089”. Dit voegt niks toe aan de SEO.
Voeg altijd sleutelwoorden toe aan de naam van de afbeelding die ook op de pagina staan. Je moet ook alle woorden onderscheiden met koppelingstekens, zoals in het voorbeeld ook is gedaan.
De alternatieve tekst
De “alt” SEO-tag of alternatieve tekst in afbeeldingen is een belangrijke factor bij het optimaliseren van websites. Dit is de tekst die de website laat zien als de browser de afbeelding niet kan weergeven. Dit label moet de sleutelwoorden bevatten die de afbeelding definiëren en die meehelpen aan de positionering.
Naast deze twee parameters, moet je rekening houden met de grootte van de afbeelding. Ze kunnen de laadsnelheid van je website namelijk direct beïnvloeden. Een trage website heeft een negatieve invloed op de SEO en op de gebruikerservaring.