Share This Article
Om succesvol te zijn en de eerste resultaten van een Google-zoekopdracht te bereiken, is het belangrijk om je sleutelwoorden goed te kennen en te gebruiken. Hierdoor kan je doelgroep je vinden en kan je concurreren met rivaliserende bedrijven die soortgelijke producten en diensten aanbieden.
Om een idee te krijgen van het belang hiervan, kijken we eerst naar het volgende voorbeeld. Ik creëer een online parfumwinkel en optimaliseer mijn pagina en de inhoud met de trefwoorden “koop reukjes op het internet”. Op het eerste gezicht lijkt dit een goed trefwoord maar als we verder marktonderzoek doen, zien we dat “parfum online kopen” veel meer verkeer aantrekt en veel meer wordt gezocht door potentiële klanten dan de vorige poging. Op lange termijn zou ik tijd en geld hebben geïnvesteerd en verloren in het positioneren van een trefwoord dat 50% minder verkeer (en dus verkopen) aantrekt dan het andere.
Om dit en andere soortgelijke situaties te vermijden, tonen we hier een reeks instrumenten waarmee je trefwoorden kan zoeken en analyseren. Dit alles is bedoeld om onze SEO-strategie doeltreffend te implementeren en onze doelstellingen vanaf het begin te behalen.
Google Trends
Google Trends is een instrument van Google dat, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende zoektrends over de hele wereld samenbrengt. Op de hoofdpagina zien we een paar interessante knipsels van het system, maar om een specifiek woord te analyseren, moeten we bovenaan de pagina zoeken.
Zodra de zoekopdracht is afgelopen, zal een grafiek met de zoektrends en het maandelijkse volume van die trend weergeven. Je kan verschillende filters toepassen en aanpassen om zo de echt nuttige informatie te krijgen.
Als we het voorbeeld hierboven volgen, kunnen we “koop parfum online” vergelijken met “koop reukjes op het internet” en “online parfumwinkel”. Dit resultaat geeft een overweldigende eerste plaats wat betreft het aantal zoekopdrachten voor de eerste term (in het blauw). In feite geeft “koop reukjes op het internet” bijna geen zoekopdrachten, onze trefwoorden hierrond baseren zou dus geen nut hebben.
Keyword Planner de Google Adwords
Deze tool wordt gebruikt om Google AdWords campagnes te plannen e naan te maken. Het kan ook veel informatie bieden die nuttig kan zijn bij het creëren van de SEO-strategie van je website. Een nadeel is dat Keyword Planner recentelijk is gestopt met het weergeven van de exacte zoekopdrachten van wie geen lopende campagnes heeft. In plaats daarvan toont het nu cijfers als 1 m – 10 m, waardoor het minder accuraat is in de presentatie van de gegevens.
Met dit instrument kan je gegevens veel grondiger filteren, negatieve trefwoorden instellen, specifieke trefwoorden toevoegen en zoeken op geografisch gebied of taal van de resultaten. Naast de gegevens over trefwoorden, krijg je ook suggesties voor trefwoorden die verband houden met wat je hebt gezocht.
Een bijzonder nuttig kenmerk voor wie een online winkel heft met verschillende categorieën, is de zoekopdracht per onderwerp. Zo kan je bijvoorbeeld het thema schoonheid of hygiëne selecteren, en dan worden alleen de trefwoorden weergegeven die in die algemene categorie vallen.
Keyword Explorer de Moz.com
Moz is een van de topbedrijven in de SEO-instrumentensector. Je kan vijf keer per dag gratis de Keyword Explorer gebruiken voor trefwoordzoekopdrachten. Deze tool is speciaal ontworpen voor Search Engine Optimalisation en is makkelijk in gebruik. De weergave van de gegevens is zo simpel en eenvoudig, en je kan de informatie makkelijk analyseren. Om het te gebruiken, moet je enkel de zoekterm invoeren die je wilt analyseren.
Daarna zie je de resultaten. Je krijgt namelijk een schatting van het volume van verkeer dat je kan verwachten (veel specifieker dan Google AdWords), een indicator van de moeilijkheidsgraad om een woord te positioneren, een opportuniteitsindex die verwijst naar het belang van organische resultaten (beter dan de kaartresultaten van AdWords bijvoorbeeld) op de zoekresultatenpagina en een score van 0-100 over het potentieel van het trefwoord, rekening houdend met bovenstaande gegevens.
Bovendien krijg je ook een uitgebreide lijst met gerelateerde zoektermen en een analyse van de URL’s en de domeinen die worden weergegeven op de eerste pagina van de zoekresultaten door het woord in Google in te voeren.
Met al deze informatie kan je een vrij nauwkeurig beeld krijgen van hoe waardevol een trefwoord is of hoe moeilijk het is om een trefwoord te gebruiken.
Semrush
Dit is een van de vaakst gebruikte tools ter wereld wat betreft SEO. Om toegang te krijgen tot alle functies, moet je een licentie kopen voor ongeveer $ 100 per maand. Sommige functies kan je echter gratis gebruiken.
In principe bieden de gratis semrush-opties je dezelfde informatie als Moz.com en Keyword Explorer. Het unieke aan Semrush is dat het suggesties voor trefwoorden doet met zijn “phrase matching keywords” (nauw verwante trefwoorden met dezelfde semantische nucleus als de geanalyseerde zoekterm) en “related keywords” (gerelateerde zoektermen), andere suggesties voor trefwoorden die in dezelfde sector worden gebruikt.
Daarnaast zorgt het ook voor organische zoekgegevens en het aantal resultaten dat Google weergeeft wanneer je een term in de zoekmachine invert. Dit lijkt op de hierboven genoemde instrumenten.
Nadat je dit artikel hebt gelezen, kan je het belang van deze instrumenten inschatten wanneer je je trefwoorden uitzoekt die je in je online winkel wilt gebruiken. Je moet zoeken naar de juiste balans tussen potentiële zoekopdrachten of het volume van zoekopdrachten en de moeilijkheid om het trefwoord te plaatsen. Hiervoor kan je de tools gebruiken die we net hebben overlopen.
Het is opmerkelijk date r talloze gelijkaardige instrumenten bestaan. Ze hebben allemaal andere eigenschappen maar uiteindelijk zouden ze wel enkele fundamentele punten moeten bevatten om nuttig te zijn: ze moeten betrouwbaar zijn in het weergeven van de gegevens en ze moeten je helpen in je zoektocht naar trefwoorden die te maken hebben met de producten of diensten die je aanbiedt. De manier waarop deze gegevens worden weergegeven, of andere secundaire factoren, kunnen verschillen en zijn een kwestie van persoonlijke smaak. Het is altijd aan te raden om alles wat je tot je beschikking hebt te onderzoeken en om die tool te kiezen die het beste past bij jouw behoeften en kennisniveau.
Vergeet ten slotte niet dat er een gelijkaardig artikel over SEO-tools beschikbaar is waarin we de instrumenten analyseren die je helpen om andere elementen beter te begrijpen en te optimaliseren, wat ook bijdraagt aan de zoekresultaten van je online winkel