Share This Article
Als je een online winkel wilt lanceren, vind je alle sleutels in dit artikel. Bovendien hebben we nog 50 andere nuttige artikelen verzameld die je hierbij kunnen helpen!
Het is een uitdaging om een eigen webwinkel op te zetten, maar steeds meer mensen verkopen spullen via het internet. Uit cijfers van de National Commission of Markets and Competition (NCMC) blijkt dat er in de tweede helft van 2016 een stijging was van 20,3% in online transacties in vergelijking met het jaar daarvoor. Omgerekend naar euro’s betekend dit dat er bijna 6 miljard euro online is uitgegeven. Het ziet er niet naar uit dat deze aantallen in de nabije toekomst gaan zakken en steeds meer mensen willen weten hoe ze een webwinkel kunnen beginnen.
Als een dropshipping leverancier werken we bij BigBuy met honderden klanten die hun eigen e-commerce hebben. We kennen hun behoeften en de problemen waar ze dagelijks tegenaan lopen. We hebben dit stappenplan gemaakt om ze te helpen met alles wat met e-commerce te maken heeft. We gaan het hebben over de grootste twijfels die je kunt hebben als je een eigen webwinkel begint. Daar gaan we!
Creëer je eigen webwinkel stap voor stap
STAP 1: Maak een bedrijfsmodel
Veel mensen die een webwinkel willen beginnen, slaan deze stap over, maar het is erg belangrijk om dit wel te doen. Als je echt winst wilt maken en je e-commerce serieus neemt, moet je eerst een bedrijfsmodel opstellen. Weet je niet hoe? Maak je geen zorgen. Het opstellen van een bedrijfsmodel kan al een Canvas zijn. Een Canvas is een pagina met de belangrijkste informatie over hoe je e-commerce gaat werken, zodat je een hulpmiddel hebt en weet wat je als eerste moet doen. De vraag is wat voor een soort bedrijfsmodellen werken voor een e-commerce? Er zijn er dankzij de digitale revolutie steeds meer beschikbaar, maar we hebben de drie belangrijkste bedrijfsmodellen opgeschreven:
- B2B (Business To Consumer): dit is het meest gebruikte model waarmee je aan de consument verkoopt. Merken zoals Asos, Media Markt en El Corte Inglés werken alleen maar met B2C e-commerce. Bijna alle informatie die je over e-commerce en online marketing kunt vinden, gaat over dit model.
- B2B (Business To Business): Een B2B webwinkel is een webwinkel dat producten aan andere bedrijven verkoopt. BigBuy is bijvoorbeeld een B2B. We verkopen groothandel en hebben klanten die de producten weer aan hun eigen klanten willen doorverkopen.
- C2C ( Consumer To Consumer): Het C2C-model werd bijna nergens gebruikt, totdat het internet bestond. Dit bedrijfsmodel wordt ook wel P2P (Peer To Peer) genoemd en wordt gebruikt door bedrijven zoals Airbnb of BlaBlaCar, waar individuelen met elkaar in contact komen en meestal geld vragen voor een transactie.
Wat voor een soort bedrijf is jouw e-commerce? Of je nu producten of diensten aanbiedt, je kunt B2C, B2B of beide zijn of het simpelweg mogelijk maken voor klanten om met elkaar te communiceren en een C2C worden.
In deze fase moet je een aantal dingen beslissen, maar het belangrijkste is waar je geld aan gaat verdienen. Je moet onderzoeken wat je geld gaat kosten, hoeveel je verwacht te verkopen en wanneer je het break-evenpoint bereikt (het moment dat de verkoop van producten geld gaat opleveren).
Verkoop online zonder voorraad
Als iemand besluit een webwinkel te beginnen en de uitgaven en inkomsten begint te analyseren, is het grootste probleem de voorraad. Waar laat je die? Dit is geen probleem als je diensten aanbiedt, maar als je e-commerce verschillende producten verkoopt, moet je rekening houden met de voorraad en verzending van de producten. Als je hier alleen maar hoofdpijn van krijgt, is dropshipping misschien iets voor jou. Met dit distributiesysteem koopt een klant iets bij jou, maar je hoeft het product niet te verzenden. Dat doet de groothandelaar. Hierdoor hoef je geen voorraad bij te houden en hoef je je alleen op het verkopen te concentreren. In het artikel hieronder wordt het nog verder uitgelegd.
Er horen veel taken bij deze fase en we kunnen ze niet allemaal bespreken: een commercieel haalbare hoek van de markt vinden, freelancer worden (of niet)… We bekijken ze allemaal in toekomstige artikelen. Ondertussen gaan we verder met één van de leukste onderdelen van het starten van een e-commerce: het creëren.
STAP 2: Creëer je webwinkel
We gaan er vanuit dat alle basistaken zijn uitgevoerd voordat we beginnen met het opzetten van onze webwinkel: we hebben een marktonderzoek gedaan (dit hoeft niet verder te gaan dan een paar zoekopdrachten via Google), we zijn zelfstandigen geworden (of hebben een alternatief gevonden), we hebben een groothandelaar gevonden om onze voorraad aan te schaffen… Als dit allemaal klaar is, kunnen we beginnen met het opzetten van onze webwinkel.
Deze fase van het artikel is vooral gericht op mensen die hun e-commerce vanaf het begin gaan opbouwen en geen contract hebben bij een ander bedrijf. Als je niet goed bent in het technische onderdeel en je zo snel mogelijk producten wilt verkopen, kun je een bedrijf inhuren om je website te maken. Als je, daarnaast, een dropshipping bedrijf wilt, zijn er leveranciers zoals BigBuy die je een dropshipping winkel aanbieden die al helemaal geconfigureerd is en gelijk loopt met de catalogus van de groothandelaar.
Eerste stappen: koop een domeinnaam en kies een CMS
Het technische gedeelte van het beginnen van een e-commerce hoeft niet heel moeilijk te zijn. Net als met elke website moet je eerst een hosting en een domeinnaam kiezen (de plek waar jouw e-commerce op komt te staan en de naam die je het gaat geven). Als je dit hebt gedaan moet je een Content manager system (CMS) kiezen dat goed bij jouw bedrijf past.
Als CMS’ niet bij jou passen kun je altijd een gepersonaliseerde website ontwikkelen, maar dit kost veel meer tijd en je moet veel van programmeren af weten. Een op-maat-gemaakte website wordt alleen aangeraden als je een specifiek soort winkel wilt waar je een proces moet doorlopen dat niet kan met een CMS. Dit komt zelden voor en een van tevoren ontworpen is veel goedkoper. Daarnaast is je website ook veel eerder klaar. Er zijn veel e-commerce CMS die kunnen worden gebuikt, maar ze passen allemaal bij een bepaalde soort winkel. Laten we kort naar de belangrijkste soorten kijken:
- WooCommerce: Dit is geen CMS, maar een plug-in voor WordPress. Dit is gemakkelijk in gebruik en je kunt er een simpele maar effectieve webwinkel mee opzetten.
- Shopify: deze software is erg gemakkelijk in gebruik en je hoeft niet veel programmeerkennis te hebben. Daarnaast zijn er veel verschillende templates die je kunt aanpassen voor verschillende soorten winkels.
- PrestaShop: Dit is, zonder twijfel, de bekendste CMS voor e-commerce. Het is de meest complete CMS en je kunt middelgrote winkels mee opzetten. Ontwikkelaars vaan over de hele wereld hebben plug-ins en templates ontworpen voor PrestaShop.
- Magento: Dit is de meest gebruikte CMS voor e-commerce met veel referenties en verkeer. Deze is niet heel gemakkelijk in gebruik en we raden deze vorm alleen aan als je veel verkeer hebt en veel verkoopt.
Als je een CMS hebt gekozen met een leuke template, moet je het ontwerp nog aanpassen, betaalmethodes configureren, contactformulieren aanmaken… Hieronder staan artikelen die je hiermee kunnen helpen.
Vergeet de SEO niet
Bij het creëren van een webwinkel is het belangrijk dat die door Google wordt gevonden. Tegenwoordig worden CMS en templates ontworpen om deze positie te verbeteren, maar er zijn ook taken die je zelf moet uitvoeren.
SEO, zoals je al weer (of anders snel zal leren), vindt zowel on-site als off-site plaats.
- Het on-site gedeelte heeft te maken met het gebruik van je website, de structuur en de inhoud (in het begin kun je dit goed optimaliseren).
- Het off-site gedeelte heeft te maken met het verkeer dat naar jouw website komt: de kwaliteit, waar het vandaan komt, hoeveel mensen jouw website aanraden… De off-site heeft meer te maken met hoe je de website promoot. Dit bespreken we pas in Fase 3 om het niet moeilijker te maken. Hieronder vind je een aantal geweldige artikelen over SEO.
STAP 3: Promoot je e-commerce
Als je e-commerce helemaal klaar is, moet je dit aan mensen laten weten. Deze fase is heel belangrijk bij elke soort e-commerce en er zijn veel blogs en cursussen over digitale marketing die je kunnen helpen met het promoten van je bedrijf. Het heeft geen zin om een webwinkel te starten als niemand er ooit op kijkt.
Eén ding is duidelijk: als er niemand op je website kijkt, verkoop je ook niks. Daarom moet je je website nu promoten op zoekwebsites, social media, in de gewone media of waar jouw klanten het kunnen zien. Deze fase is zo belangrijk dat het grootste deel van onze blog is gefocust op het geven van tips. We hebben meer dan 20 artikelen over dit onderwerp die je hieronder kunt vinden. Ze zijn in verschillende categorieën opgedeeld:
Campagnes op Google AdWords & Google Shopping
Google’s zoek- en weergavenetwerk en Google Shopping zijn essentiële hulpmiddelen gevonden voor e-commerce (vaak nog belangrijker dan sociale netwerken). Als je advertenties goed voorbereid en configureert, kun je geweldige resultaten behalen.
Er is echter één aspect waar rekening mee moet worden gehouden: je moet voor deze advertenties betalen. Zodra je er niet meer in investeert, verdwijnen de advertenties. Het is daarom belangrijk een SEO-strategie te ontwikkeling die parallel loopt met de investering in advertenties op Google. Als we een goede positie hebben op Google, hangt onze ranking er niet vanaf of we betalen of niet. Met advertenties op Google moeten we constant geld uitgeven als we willen worden gezien. Je moet niet kiezen, maar ze balanceren.
En dit is niet alles. We hebben nog een aantal andere artikelen voor als je meer wilt weten over AdWords en Shopping:
Over campagnes met AdWords: zoeknetwerken en weergavenetwerken
-
Pay-Per-click campagnes: Hoe Google AdWords gebruiken voor E-Commerce – AdWords Gids (Deel I)
-
Hoe AdWords configureren, Tips om te onthouden – AdWords Gids (Deel II)
Over Google Shopping
- Optimaliseer je dropshipping winkel en begin met verkopen op Google Shopping – Google Shopping Gids (deel III)
- Hoe kies en optimaliseer je producten in je Google Shopping feed?
Lancering op sociale netwerken
Sociale netwerken horen steeds meer bij onze dagelijkse levens en het is een modern platform geworden waar bedrijven advertenties plaatsen. Afhankelijk van de sector van je e-commerce en je doelgroep, moet je een netwerk kiezen. Als je, bijvoorbeeld, vrouwenschoenen verkoopt, is Instagram erg geschikt. LinkedIn is dan helemaal niet handig (tenzij je mensen wilt aannemen!). We hebben het al vaker gehad over de verschillende sociale netwerken en hoe je zoveel mogelijk mensen over je e-commerce kunt vertellen. Met social media is het belangrijk niet alleen maar nieuwe volgers te trekken. Je kunt het imago van je bedrijf verbeteren via social media (als je van 100 naar 10.000 volgers gaat op Facebook heb je duidelijk iets gedaan om gezien te worden). Deze verbetering is echter nutteloos als je niet veel meer producten verkoopt. Sociale netwerken zijn, net als websites, een verkoopmiddel. Het heeft geen zin als je veel moeite doet, maar er niets mee verdient.
E-mailmarketing: een hulpmiddel dat constant kan worden gebruikt
Of je volle inbox het nu leuk vind of niet, e-mailmarketing is nog steeds een goed verkoopmiddel. En al helemaal in e-commerce. Klanten (of potentiële klanten) blijven op de hoogte van nieuwe producten en aanbiedingen. Steeds meer bedrijven maken gebruik van e-mailmarketing, maar ze maken nauwelijks gebruik van het feit dat dit kan worden gepersonaliseerd zodat klanten zich niet gaan vervelen en zich uitschrijven. Het is belangrijk om e-mails te personaliseren en ze zo goed mogelijk aan onze klanten aan te passen. Segmentatie is belangrijk in online marketing en vooral in e-mailcampagnes.
STAP 4: Calculeren, analyseren & aanpassen
Een van de gouden regels van digitale marketing is dat je alles constant moet analyseren. De dagen dat bedrijven investeerden in tv- en radioreclames zonder de opbrengst te kunnen berekenen, zijn voorbij. Alles is meetbaar en de ROI is binnen handbereik. Als je een webwinkel begint, horen analyses bij elke campagne, maar je krijgt de meeste informatie waarschijnlijk van je website. Een belangrijk hulpmiddel bij webanalyses is Google Analytics: dit is een gratis programma waarmee je alles op je website kunt controleren. Geen enkele e-commerce moet onderschatten hoe belangrijk het is om te kunnen zien wat je klanten doen. Hier vind je 5 artikelen over hoe je Analytics kunt updaten.
STAP 5: Blijf altijd up-to-date
We noemen het als laatste, maar je moet met een e-commerce altijd up-to-date blijven. Deze laatste stap is daarom belangrijker dan alle andere. Als je een webwinkel begint, ben je afhankelijk van de vraag op de markt en die ontwikkeld zich constant. Je moet niet achterblijven. Om dit te doen, kun je je abonneren op onze blog, ons op Twitter volgen en andere artikelen lezen die het hebben over de nieuwste trends in e-commerce en digitale marketing. Neem het risico en probeer een aantal nieuwe manieren om campagnes te lanceren om nieuwe manieren te ontdekken om je klanten te bereiken en meer te verkopen.