Share This Article
Met alles dat bij de SEO-positionering hoort, zijn er een aantal acties en strategieën die zoekmachines kunnen helpen met het verbinden van woorden met jouw webpagina en webwinkel en zo de positie verbeteren. Een van deze acties is het ontwikkelen van een ankertekststrategie.
In andere artikelen op dit blog hebben we het al gehad over interne linkbuilding, maar nu gaan we meer in op de karakteristieken en hoe belangrijk het is.
Wat zijn ankerteksten?
Ankerteksten zijn zichtbare teksten die worden gebruikt in links. Dit zijn dus woorden die meestal zijn onderstreept en een link bevatten waar je op kunt klikken. Hier is een voorbeeld: Als ik zeg dat BigBuy een dropshipping leverancier is, zijn deze twee verbonden woorden (dropshipping leverancier) de ankertekst van mijn link. De ankerteksten zijn relevant als ze naar een andere website linken of juist naar jouw website linken. In HTML zien ze er zo uit: Op BigBuy verkopen we dropshipping winkels.
In dit voorbeeld is “dropshipping winkels” de zichtbare tekst van de link. Met deze structuur kan Google de link zien die naar een pagina linkt die over dropshipping gaat. Als er veel links met de ankertekst “dropshipping winkel” naar mijn website leiden, begrijpt Google dat mijn website relevant is en dit verbeterd mijn positie.
Een ander voorbeeld: Je kunt de informatie over dropshipping hier vinden.
Als de ankertekst “hier” is, krijgt Google geen informatie over het onderwerp van de link. Deze link doet dus niks om de positie te verbeteren. We gaan later nog wat verder op dit onderwerp in.
De ankertekst is dus een essentieel element om bezoekers naar je website te leiden en om de interne navigatie te verbeteren. Het belangrijkst is dat het Google informeert over de inhoud van de link. Op deze manier hebben links niet altijd dezelfde waarde.
Een sleutelwoord voor elke ankertekst
Niet alle ankerteksten die naar onze webpagina of webwinkel leiden, moeten naar dezelfde URL leiden. Idealiter heeft elke interne pagina van jouw website een sleutelwoord dat kan worden gebruikt in de ankertekst voor de interne en externe SEO.
Soorten ankerteksten
Niet alle links zijn hetzelfde. We kunnen daarom onderscheid maken tussen de volgende soorten:
- LSI ankertekst: Dit is wat we al eerder hebben gezien en deze wordt ook het meest aangeraden. De initialen staan voor Latent Semantic Indexing en het betekent dat een sleutelwoord aan een website wordt gekoppeld. Als jouw webwinkel bijvoorbeeld damesschoenen verkoopt, moet de ankertekst iets met die woorden te maken hebben – “damesschoenen”, “verkoop van schoenen voor vrouwen”, etc.
- Ankertekst met merknaam: Deze worden gelinkt met dezelfde naam als die van het online bedrijf, zoals BigBuy.
- Generieke ankerteksten: Dit is de laatste soort die we aanraden voor het ontwikkelen van een externe SEO-strategie. Zoals we al hebben gezien, geven de woorden en teksten “klik hier” of “meer informatie” geen informatie aan Google.
- URL ankertekst: Dit zijn links die de URL van de webpagina gebruiken, zoals http://bigbuy.eu/. We raden deze soort niet aan, omdat het er niet goed uit ziet en omdat deze links geen informatie naar Google versturen.
- Afbeelding ankerteksten: Een link wordt vaak weergegeven met een afbeelding. In dit geval kun je een sleutelwoord toevoegen aan het adres of aan de alternatieve tekst. Deze kunnen goed helpen met je SEO-positionering.
Veelgemaakte fouten in strategieën voor ankerteksten
Maar het is niet altijd zo gemakkelijk en leuk als het lijkt. Er zijn slechte gewoontes waarmee we het tegenovergestelde bereiken van wat we willen – het degraderen van onze webpagina.
Dit gebeurd als Google merkt dat veel ankerteksten precies hetzelfde sleutelwoord hebben. Dit kan worden gezien als spam.
Hulpmiddelen om ankerteksten te controleren
Je kunt er achter komen hoeveel externe links naar jouw webpagina of webwinkel er zijn op het internet. Er zijn verschillende tools die verifiëren en controleren welke soorten ankerteksten worden gebruikt en wat Google over de website weet.
We raden Ahrefs aan (zoals je kunt zien is dit een ankertekst met een merk). Tussen de vele opties, staat er één voor ankerteksten waarmee je, bijvoorbeeld, de volgende informatie kunt vinden:
Dit maakt het mogelijk om de ankertekst van jouw website te bekijken en je kunt testen of dit klopt of niet. Als dit niet het geval is, kun je contact opnemen met de website die de link heeft geplaatst. De kans is klein dat iedereen de ankertekst aanpast, maar je kunt er misschien wel een paar veranderen.
De invloed van ankerteksten op de SEO
Nu we alles over ankerteksten weten, moeten we niet vergeten hoe belangrijk ze zijn. Dit kunnen we in een paar punten samenvatten:
- Ze helpen Google met het begrijpen van onze website: door een specifieke ankertekst naar een specifiek gedeelte van onze website te linken, begrijpt de zoekmachine dat dit woord bij die pagina hoort, waardoor de organische positie meer waarde krijgt.
- Ze vergroten het aantal bezoekers en de tijd die op de website wordt doorgebracht: interne links naar onze webpagina, blog of webwinkel betekenen dat de gebruikers meer inhoud zien door op verschillende links te klikken. Zowel het aantal bezochte pagina’s als de tijd die op de website wordt doorgebracht, verbeteren het beeld dat Google van onze website heeft.
Zoals je hebt kunnen zien, zijn ankerteksten ingewikkelder dan ze lijken. Gebruik ze op de juiste manier en je kunt je organische en SEO-positionering elke dag verbeteren.