Share This Article
Ανακαλύψτε τα καλύτερα KPI (Key Performance Indicators) για το ηλεκτρονικό σας εμπόριο, που θα σας κάνουν να κατανοήσετε την απόδοση του ηλεκτρονικού σας καταστήματος. Αποκτήστε όλες τις πληροφορίες και λάβετε τις καλύτερες αποφάσεις.
Μόλις καταφέρετε να ρυθμίσετε το Google Analytics και ξεκινήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, πρέπει να ξέρετε τι να αναζητήσετε και πού να βρείτε τα δεδομένα που θα σας ενημερώσουν εάν το ηλεκτρονικό σας εμπόριο είναι κερδοφόρο ή όχι (KPI ηλεκτρονικού εμπορίου). Για να λάβετε καλές αποφάσεις, είναι σημαντικό να αναλύσετε τα συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία σας επιτρέπουν να δείτε αν κάνατε τις κατάλληλες ενέργειες ή αν πρέπει να ακολουθήσετε μια άλλη πορεία.
Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας παρουσιάσουμε τους KPI (Key Performance Indicators) ή Βασικούς Δείκτες Απόδοσης στα ελληνικά, τους οποίους θα πρέπει να διαχειρίζεστε και να παρακολουθείτε ανά πάσα στιγμή, ώστε να αυξήσετε τα κέρδη στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.
1. Συνολική επισκεψιμότητα στο κατάστημα
Η γνώση του αριθμού των περιόδων σύνδεσης και των χρηστών που επισκέπτονται τον ιστότοπό σας γίνεται μια βασική εργασία για κάθε webmaster. Εξάλλου, όσο χρήσιμος και βελτιστοποιημένος κι αν είναι ο ιστότοπός σας, εάν η κυκλοφορία δεν αυξηθεί, δεν θα μπορείτε να έχετε και τόνωση των πωλήσεων.
Μέσα στη συνολική κίνηση, μπορούμε να δούμε διαφορετικές διαστάσεις που θα σας ενημερώσουν περισσότερο. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαιρέσουμε τη συνολική επισκεψιμότητα ανά χώρα ή μπορούμε να συγκρίνουμε τη συνολική επισκεψιμότητα των νέων χρηστών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν επισκεφτεί στο παρελθόν το κατάστημά μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δούμε ποιες χώρες υστερούν ή αν οι χρήστες συνήθως επιστρέφουν στον ιστότοπό μας.
2. Επισκεψιμότητα σε κάθε σελίδα προϊόντος
Πρέπει να γνωρίζετε ποια προϊόντα λαμβάνουν τις περισσότερες επισκέψεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να καταλάβετε ποιες σελίδες είναι οι πιο ενδιαφέρουσες για τους χρήστες και αν το προϊόν σας είναι αρκετά ελκυστικό για να κερδίσετε μετατροπές. Σας προειδοποιούμε ότι μπορείτε ακόμα να έχετε και εκπλήξεις! Δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύψετε ότι οι χρήστες ενδιαφέρονται για προϊόντα που δεν περιμένατε.
Μπορεί επίσης να συμβεί το αντίθετο: μπορεί δηλαδή να έχετε ένα εξαιρετικό προϊόν, για το οποίο αναμένατε υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά δεν το βλέπουν αρκετοί χρήστες. Με την παροχή αναλυτικών στοιχείων, μπορείτε να καταλήξετε σε διαφορετικές στρατηγικές πλοήγησης, να επανεξετάσετε την τοποθέτηση των προϊόντων σε διαφημιστικά banners ή μενού ή να ξεκινήσετε στοχευμένες καμπάνιες για την προώθηση ορισμένων ειδών.
3. Ποσοστό μετατροπών
Ίσως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες μέτρησης. Αναφέρεται στο ποσοστό των χρηστών που πραγματοποιούν μια συγκεκριμένη ενέργεια (μια μετατροπή), αντίθετα με τον συνολικό αριθμό χρηστών που απλά επισκέφτηκαν τον ιστότοπό σας. Για παράδειγμα, αν 100 χρήστες εισέλθουν στον ιστότοπό σας και κάποιος κάνει μια αγορά, θα μπορούσατε να πείτε ότι ο ιστότοπός σας έχει ποσοστό μετατροπής 1%.
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο, μια μετατροπή είναι συνήθως μια αγορά (είναι ακριβώς αυτό που θέλετε ο χρήστης να πραγματοποιήσει). Ωστόσο, ο webmaster αποφασίζει ποιοι είναι οι στόχοι μετατροπής και μπορούν να είναι από αγορές, λήψεις ηλεκτρονικών βιβλίων ή αποστολή μιας φόρμας με τα δεδομένα σας. Αν διαπιστώσουμε ότι το ποσοστό μετατροπών είναι χαμηλό, θα πρέπει να λάβουμε διορθωτικά μέτρα.
Μπορούμε να λάβουμε υπόψη ορισμένα στοιχεία για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με το ποσοστό μετατροπών. Για παράδειγμα, μπορούμε να διαχωρίσουμε το ποσοστό ανά κανάλι απόκτησης, να μάθουμε ποιες καμπάνιες ή ποια μέτρα προώθησης δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τις πωλήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συγκρίνουμε εάν οι χρήστες με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό μετατροπών εισέρχονται μέσω μιας καμπάνιας Instagram ή κάποιας άλλης. Μόλις το ξέρουμε, μπορούμε να επενδύσουμε περισσότερο στην καμπάνια που λειτουργεί καλύτερα ή να ιεραρχήσουμε τις καμπάνιες με βάση αυτές που λειτουργούν επικερδώς.
4. Exit Pages και Ποσοστό Εγκατάλειψης Καλαθιού
Αυτά τα στοιχεία θα σας κάνουν να καταλάβετε σε ποιο σημείο της αγοράς ο πελάτης παραμένει στάσιμος. Οι σελίδες εξόδου (exit pages) υποδεικνύουν τις σελίδες στις οποίες ο χρήστης τελείωσε τη συνεδρία του μέσα στο site σας. Το ποσοστό εγκατάλειψης του καλαθιού δείχνει το ποσοστό των χρηστών που, παρά την προσθήκη ενός προϊόντος στο καλάθι αγορών, δεν συνέχισαν με την αγορά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, που θα πρέπει να αναλύσετε για να βελτιστοποιήσετε τις πωλήσεις σας. Ίσως ο χρήστης σταμάτησε τη διαδικασία λόγω πληθώρας πληροφοριών (υπάρχουν για παράδειγμα σελίδες που ζητούν ID για την πραγματοποίηση αγοράς), ή επειδή οι μέθοδοι πληρωμής δεν ήταν ιδιαιτέρως αξιόπιστες, είτε γιατί ξαφνικά προστέθηκε κόστος που δεν εμφανιζόταν στη σελίδα του προϊόντος, ή ακόμη γιατί το κουμπί πλοήγησης από μια σελίδα σε μια άλλη δεν λειτούργησε.
Έχοντας όλα αυτά τα στοιχεία υπόψη σας, θα σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε τους παράγοντες που πρέπει να βελτιωθούν ή να αποφευχθούν, γιατί καθυστερούν ή μπλοκάρουν τη διαδικασία αγοράς, και να προβείτε στη συνέχεια σε κατάλληλες ενέργειες που θα τονώσουν τις πωλήσεις σας.
5. Μέση Διάρκεια Συνόδου, Προβολές Σελίδας ανά Σύνοδο και Ποσοστό Επανασύνδεσης
Αυτοί οι δείκτες KPI υποδεικνύουν την ποιότητα της κυκλοφορίας. Όσες περισσότερες σελίδες δέχονται επίσκεψη και όσος περισσότερος χρόνος ξοδεύεται για την πλοήγηση σε μια σελίδα, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται δυνητικοί πελάτες για αυτό που βλέπουν και διαβάζουν.
Από την πλευρά του, το ποσοστό μεταπήδησης αναφέρεται στο ποσοστό της συνολικής επισκεψιμότητας που αφήνει τον ιστότοπο πριν να αλληλεπιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο με αυτόν. Ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ένας χρήστης αναπηδά είναι συνήθως ότι δεν βρήκε αυτό που περίμενε στον ιστότοπο. Επομένως, αν εντοπίσετε υψηλά ποσοστά εγκατάλειψης σε οποιαδήποτε από τις σελίδες του τομέα σας, επανεξετάστε αν έχουν σχεδιαστεί σωστά, δηλώστε σαφώς αυτό που θέλετε να πείτε ή να πετύχετε και κρίνετε τελικά αν η επισκεψιμότητα μιας σελίδας είναι κατάλληλη ή όχι.
Εκτός από όλους αυτούς τους KPIs ηλεκτρονικού εμπορίου, θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τους παραδοσιακούς δείκτες οποιασδήποτε επιχείρησης ή καταστήματος. Αναφέρουμε τυπικά δεδομένα, όπως η συνολική χρέωση, η μέση τιμή παραγγελίας, το καθαρό κέρδος, κτλ. Όλοι αυτοί οι δείκτες θα μπορούσαν επίσης να εμφανίζονται στο Google Analytics, αλλά απαιτούν τον κώδικα παρακολούθησης για τη μέτρηση του ηλεκτρονικού σας εμπορίου μέσω του Google Tool.
Ο έλεγχος και αναθεώρηση των κύριων δεικτών KPI του ηλεκτρονικού σας καταστήματος θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ατζέντα κάθε webmaster. Εξάλλου, η ανάλυση ιστού στοχεύει να προσφέρει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, έτσι ώστε να λαμβάνονται οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις σε κάθε περίπτωση. Γνωρίζοντας πώς να διαβάσετε και να κατανοήσετε ολόκληρο τον χορό των αριθμών, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ επιτυχίας ή αποτυχίας στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα.