Share This Article
Η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, αλλά εξακολουθούν να γίνονται λάθη σήμερα. Εδώ εξηγούμε πώς να τα αποφύγετε.
Ο προγραμματισμός και αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πληροφορίες σχετικά με το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, όπως καινοτομίες, προϊόντα που πωλούνται ή πληροφορίες σχετικά με πρόσθετες υπηρεσίες, είναι μια πολύ κοινή στρατηγική marketing για ηλεκτρονικά καταστήματα.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ακολουθούνται αυτές οι στρατηγικές, δεν σημαίνει πάντοτε ότι γίνονται και σωστά. Δεν μιλάμε για την αξιολόγηση των καλύτερων ή χειρότερων σχεδίων όσον αφορά τα ίδια τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή για την ελκυστικότητα των δημοσιευμένων προσφορών, αλλά μάλλον για τις καλές ή κακές πρακτικές που εφαρμόζονται κατά τη χρήση αυτής της μεθόδου online marketing.
Λόγω αυτών των κακών πρακτικών, πολλοί άνθρωποι συγχέουν τους στόχους και την έννοια των μηνυμάτων μάρκετινγκ με το spam. Ως εκ τούτου, θα θέλαμε να αναθεωρήσουμε ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που πραγματοποιούνται στις μαζικές αποστολές.
Κοινό λάθος # 1: Έλλειψη προγραμματισμού στο μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Τα μεγαλύτερα λάθη που προκύπτουν κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε δράσης ψηφιακού μάρκετινγκ, απορρέουν βασικά από την εκτέλεση ενεργειών χωρίς σκέψη. Η επιθυμία και βιασύνη να πετύχουμε τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συχνά μας κάνουν να δρούμε χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό.
Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα για να επεξεργαστείτε ένα πρόγραμμα καμπάνιας μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τα βασικά στάδια να αντιστοιχίζονται στο επόμενο έτος και πιο συγκεκριμένα, στους επόμενους 3 μήνες. Μόλις το κάνετε αυτό, ορίστε σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν για κάθε τομέα και τηρήστε τους. Θα βρείτε ότι είναι πολύ χρήσιμο για τα δεδομένα που χρειάζονται για τη συνεχή βελτίωση των email σας.
Κοινό σφάλμα # 2: Λανθασμένη κατάτμηση αλληλογραφίας
Χωρίστε τη βάση δεδομένων σας, λαμβάνοντας υπόψη διαφορετικά γούστα και πιθανές ανάγκες, για να στείλετε τα πιο κατάλληλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες.
Τα επαγγελματικά εργαλεία διαχείρισης στρατηγικής μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (θα μιλήσουμε για αυτά και τη σημασία τους αργότερα) σας επιτρέπουν να χωρίσετε τα στοιχεία επικοινωνίας σύμφωνα με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες: ηλικία, τόπο κατοικίας, φύλο, ενδιαφέροντα, αριθμός πραγματοποιηθέντων αγορών, κτλ. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις εκστρατείες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Κοινό σφάλμα # 3: Δεν γίνεται εξατομίκευση
Όπως έχουμε ήδη σχολιάσει σε άλλα άρθρα σχετικά με το μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατά τον σχεδιασμό στρατηγικών ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να προσαρμόζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται στους χρήστες, ώστε να λαμβάνουν μόνο τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο.
Μερικά παραδείγματα εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσαρμόσετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι:
- Προσαρμοσμένα πεδία: εργαλεία που επιτρέπουν σε κάθε άτομο που λαμβάνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να το κάνει με το όνομά του στο θέμα ή το σώμα του μηνύματος. Έχει αποδειχθεί ότι το ποσοστό των ανοικτών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αυξάνεται εάν ο παραλήπτης δει το όνομά του/της στη γραμμή θέματος.
- Αυτόματα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται αυτόματα σε πελάτες που εκτελούν συγκεκριμένες ενέργειες, δημιουργούν μια πολύ χρήσιμη αίσθηση εξατομίκευσης. Αν καταφέρουμε επίσης να εξατομικεύουμε ορισμένα από τα πεδία σε αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αυτό θα ήταν ιδανικό.
- Σημαντικές ημερομηνίες: Σχετικά με το προηγούμενο σημείο, ο προγραμματισμός εξατομικευμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατά τα γενέθλια, την επέτειο μιας πρώτης αγοράς ή οποιαδήποτε άλλη ξεχωριστή ημερομηνία για κάθε πελάτη, θα πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες μετατροπής από πλευράς αυτών των πελατών.
Κοινό σφάλμα # 4: Αγορά βάσεων δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
Ένα άλλο πολύ συνηθισμένο λάθος στις στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι η αγορά βάσεων δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εκτός από το γεγονός ότι ενδέχεται να διαπράττετε παράπτωμα, εάν ο κατάλογος αυτός δεν συμμορφώνεται με τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η πιο πιθανή κατάσταση θα είναι ότι κανένας στον κατάλογο δεν έχει πραγματικό ενδιαφέρον για αυτά που του προσφέρετε, γεγονός που πιθανώς θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον έξοδα που δεν θα μπορέσετε να ανακτήσετε.
Η ιδανική προσέγγιση είναι να δημιουργήσετε μια δική σας βάση δεδομένων από την αρχή, με τα σχετικά δεδομένα που έχετε για κάθε συνδρομητή, και να στέλνετε ενδιαφέροντα και χρήσιμα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες με βάση αυτά τα δεδομένα. Μόνο τότε η στρατηγική σας μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα είναι επιτυχής.
Κοινό σφάλμα # 5: Χρήση ακατάλληλων εργαλείων
Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού μάρκετινγκ είναι μια μεγάλη βοήθεια σε τέτοιες στρατηγικές, αλλά ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρές, είναι να χρησιμοποιούν γενικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Hotmail, Yahoo ή Gmail) για μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εκτός από την εντύπωση φτωχού επαγγελματισμού που μεταδίδετε στους χρήστες, μέσω της αποστολής εταιρικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων του τύπου “business@gmail.com”, είναι πολύ πιθανό επίσης αυτά τα μηνύματα να καταλήξουν στην κατηγορία spam ή ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
Τα επαγγελματικά εργαλεία, εκτός από τη δυνατότητα δημιουργίας μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν θα καταλήξουν ως ανεπιθύμητα μηνύματα, έχουν και πολλές άλλες χρήσιμες λειτουργίες, όπως αυτόματη προσαρμογή σε διαφορετικές κινητές συσκευές, πρότυπα που είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθούν, καθώς και πλήρη οργανωτικά συστήματα για βάσεις δεδομένων ή στατιστικά στοιχεία.
Κοινό σφάλμα # 6: Επιλογή εσφαλμένων αντικειμένων και αποστολέων
Τα θέματα αντικατοπτρίζουν ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιλογές, όσον αφορά τις εκστρατείες μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα πρέπει να καθορίζουν το περιεχόμενο του μηνύματος και να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις:
- Μήκος: Ο χώρος της γραμμής του θέματος είναι περιορισμένος και βάσει γενικού κανόνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 50-60 χαρακτήρες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δύνανται οι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να τον συντομεύσουν.
- Περιεχόμενο: Υπάρχουν λέξεις-κλειδιά και ενδείξεις που τα φίλτρα ανιχνεύουν και τα οποία πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που καταλήγουν ως ανεπιθύμητα: sex, free, ή υπερβολική χρήση θαυμαστικών και κεφαλαίων γραμμάτων για παράδειγμα. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτούς και παρόμοιους τύπους λέξεων, αν δεν θέλετε ο τομέας σας να καταλήξει σε μαύρες λίστες spam.
- Αποστολέας: Η γραμμή θέματος δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά, χρησιμοποιώντας ένα όνομα ή έναν αποστολέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι γνώριμος και υψηλής αξιοπιστίας, μπορεί επίσης να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη που αναζητάμε.
- Η περιέργεια: Μια γραμμή θέματος που δημιουργεί ερωτήσεις και περιέργεια δίνει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνη που απαντά σε ερωτήσεις ή είναι επίπεδη.
Μαζί με την επιλογή της καλύτερης δυνατής γραμμής θέματος, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε ένα ενδιαφέρον κείμενο “προεπισκόπησης”. Αυτό σημαίνει το κείμενο που εμφανίζεται ακριβώς κάτω από τη γραμμή θέματος.
Κοινό σφάλμα # 7: Έλλειψη ανάλυσης και παρατήρησης
Αγνοώντας τα στατιστικά στοιχεία και μη ελέγχοντας την αποτελεσματικότητα κάθε εκστρατείας μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι ένα άλλο πολύ συνηθισμένο σφάλμα. Όπως και με το πρώτο σημείο αυτού του άρθρου, όπου μιλήσαμε για τον προγραμματισμό και την οργάνωση στόχων, στο τελευταίο σημείο θα αναλύσουμε αν οι προσδοκίες επιτυγχάνονται ή όχι με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας.
Πού πρέπει να επικεντρωθούμε; Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα πρέπει να θέσει τους δικούς του στόχους και μετρήσιμους παράγοντες, αλλά υπάρχουν και κάποιες κοινές μεταβλητές: το ποσοστό ανοίγματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός των διαγραμμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα κλικ σε συνδέσμους ή οι άμεσες αγορές.
Συμπερασματικά, εάν θέλετε να προχωρήσετε στον ανταγωνισμό και να επιτύχετε θετικά αποτελέσματα, πρέπει να έχετε κατά νου αυτά τα πολύ συχνά επαναλαμβανόμενα κοινά σφάλματα και να αρχίσετε να επενδύετε επαρκώς το χρόνο και προϋπολογισμό σας σε σωστές και αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.