Share This Article
Όταν πρόκειται για τον συναρπαστικό κόσμο της online διαφήμισης και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσω του δικτύου, δεν είναι τίποτα νέο να πούμε ότι η Google είναι ο βασιλιάς. Όχι μόνο επειδή μονοπωλεί σχεδόν το σύνολο της αγοράς στην online διαφήμιση, αλλά και επειδή προσφέρει περισσότερα και καλύτερα μορφότυπα και συστήματα έτσι ώστε κάθε επιχείρηση να είναι σε θέση να προωθήσει τον εαυτό της.
Οι Αγορές Google (Google Shopping) είναι μια από τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες μεθόδους ηλεκτρονικού εμπορίου η οποία όμως είναι πολύ αποτελεσματική. Θα εξηγήσουμε τι είναι η Google Shopping σε άλλη ανάρτηση, αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για μερικά από τα κλειδιά για τη διαφοροποίηση των καμπανιών μας από τον ανταγωνισμό, με στόχο να κάνουμε τις διαφημίσεις μας να φαίνονται πιο ελκυστικές, δημιουργώντας περισσότερες πωλήσεις.
Πριν καν αρχίσουμε με αυτές τις συμβουλές και τα κόλπα, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε το Google Shopping αυτό δεν είναι το ίδιο με το AdWords. Υπάρχουν λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, οπότε αν σχεδιάζουμε να επενδύσουμε και στα δυο, Shopping και AdWords, δεν θα κάνουμε το ίδιο και για τα δύο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Θα εξετάσουμε τώρα μερικά από τα κόλπα για να πραγματοποιήσουμε την καμπάνια μας στο Google Shopping με επιτυχία.
Μελέτη της αγοράς
Αν δεν ξέρουμε πώς η αγορά ή η υλοποίηση λειτουργούν για το προϊόν που πουλάμε, ποτέ δεν θα κάνουμε κλικ στην σωστή καμπάνια Google Shopping. Για να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, θα πρέπει να κάνουμε μια διεξοδική ανάλυση της αγοράς, όπου θα σταθμίσουμε όλες τις πιθανές μεταβλητές.
Το να κάνουμε μία πλήρη μελέτη της αγοράς δεν είναι περίπλοκη, αλλά χρειάζεται χρόνος. Τα παρακάτω είναι τα βασικά σημεία:
- Αποτελέσματα της Google: κάνουν γενικές και ειδικότερες αναζητήσεις σχετικά με τα προϊόντα που θέλετε να επισημάνετε στην καμπάνια σας Google Shopping. Ανάλογα με τα αποτελέσματα που βλέπετε, θα ξέρετε αν το να υποβάλλετε προσφορές για αυτές τις λέξεις, θα είναι κερδοφόρες ή όχι.
- Τιμές ανταγωνισμού: θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά στις τιμές που διαφημίζονται από τον ανταγωνισμό. Αν δείτε ότι είναι χαμηλότερες από τις δικές σας, λογικά δεν θα αξίζει να κάνετε την προσφορά σας για το εν λόγω προϊόν, για την καμπάνια σας στο Google Shopping. Αλλά όσον αφορά τις τελικές τιμές, που συχνά δεν είναι οι ίδιες με εκείνες που αρχικά φαίνονται από τον πελάτη, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια ανάκαμψη προς όφελος σας.
- Αριθμός διαφημιστών: με όλα τα Google Shopping αποτελέσματα μπορείτε επίσης να δείτε την προσφορά του ανταγωνισμού για παρόμοιες λέξεις με αυτές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σε περίπτωση αμφιβολίας, να πηγαίνετε πάντα για τα προϊόντα που έχουν λιγότερους διαφημιστές, έτσι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάρετε εσείς τις πωλήσεις.
- Ποιότητα διαφημιστών: εν τέλει, ένα άλλο σημείο που πρέπει να θυμάστε είναι τι είδους ανταγωνιστές θα έχουν οι διαφημίσεις μας. Εάν τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν μεγάλα γνωστά καταστήματα, είναι πολύ πιθανό να μην είστε σε θέση να προσελκύσετε πωλήσεις, έτσι σας προτείνουμε να μην σπαταλάτε το χρόνο και τις επενδύσεις σας σε αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα.
Επιλέξτε τα προϊόντα που πρόκειται να πουλήσετε με βάση τον ανταγωνισμό
Αυτό το δεύτερο τέχνασμα είναι πολύ σχετικό με αυτά που αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα. Ο ανταγωνισμός και η μελέτη της αγοράς που κάναμε θα είναι το κλειδί όσον αφορά την επιλογή για τα πιο προϊόντα, που σχεδιάζουμε να πουλήσουμε μέσω του Google Shopping, αλλά και κατά πόσον ή όχι θα έχουν δυνατότητα να κάνουν μελλοντικές πωλήσεις. Επιλέγοντας μια καλή ροή δεδομένων από το Google Shopping είναι απαραίτητο για να πάρετε καλά αποτελέσματα.
Καθιερώστε τις λέξεις-κλειδιά σας για τα προϊόντα
Αφού έχουμε κάνει την επιλογή μας, ήρθε η ώρα να βελτιστοποιήσουμε σωστά την Google Shopping καμπάνια για να εμφανιστεί στο μέγιστο δυνατό αριθμό των αναζητήσεων.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να καθορίσετε ποιες είναι οι πιο κατάλληλες λέξεις-κλειδιά, προκειμένου για τους υποψήφιους αγοραστές να βρούνε τα προϊόντα σας στο Google Shopping, και να τις προσαρμόσετε στα κύρια περιγραφικά κείμενα, τα οποία είναι ο τίτλος και η περιγραφή.
Αν γράψετε τις λέξεις-κλειδιά στον τίτλο και την περιγραφή, το προϊόν σας θα εμφανιστεί στις αναζητήσεις. Αλλά εάν θέλετε πραγματικά να προσελκύσετε κλικ και πιθανές πωλήσεις, θα πρέπει επίσης να είστε δημιουργικοί με τα κείμενα, καθώς και με τις εικόνες.
Για παράδειγμα, μπορούμε να συγκρίνουμε αυτά τα δύο αποτελέσματα κατά την αναζήτηση «αγορά ακουστικών» στο Google:
Ρίξτε μια καλή ματιά στα δύο αποτελέσματα, ποιο από τα δύο θα χρησιμοποιήσετε; Αλλά πάνω απ’ όλα θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη σας, στη συνέχεια, μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις πριν γράψετε τους τίτλους και τις περιγραφές:
- Είναι η εικόνα του προϊόντος μου ελκυστική, καθώς και περιγραφική;
- Άραγε ο τίτλος του προϊόντος μου αντικατοπτρίζει αυτό το προϊόν; (“Μεταλλικά Ακουστικά με μικρόφωνο” αντί του “JBL από την Harman Τ-110 μαύρο”)
- Παρέχει η περιγραφή χρήσιμες και κατανοητές πληροφορίες ακόμη και αν είναι τεχνικού είδους;
- Και τέλος, μπορεί η PVP τιμή μου να συναγωνιστεί με τους ανταγωνιστές μου;
Συμπληρώστε τη ροή δεδομένων
Όσο πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες έχει η καμπάνια σας σχετικά με τα προϊόντα, τόσο θα έχετε πιο πολλές πιθανότητες να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα του Google Shopping. Οι ακόλουθες πληροφορίες είναι οι ελάχιστες που θα πρέπει να συμπληρώσετε με λεπτομέρεια:
- Τίτλος
- Περιγραφή
- Σύνδεσμος με το πού είναι το προϊόν
- Κατάσταση (νέο, μεταχειρισμένο…)
- Τιμή
- Διαθεσιμότητα
- Μάρκα
- Μοναδικό αναγνωριστικό του προϊόντος ή GTIN.
Πάρτε θετικές γνώμες
Ένα άλλο στοιχείο διαφοροποίησης που μπορεί να είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται για τη δημιουργία πωλήσεων, είναι η χρήση των σχολίων και των θετικών γνωμών σχετικά με τα προϊόντα μας. Είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη μας στις καμπάνιες Google Shopping.
Ο χρήστης εμπιστεύεται πάντα τα προϊόντα που έχουν ήδη δοκιμαστεί από άλλους χρήστες, αντί για το ίδιο το προϊόν από μόνο του, οπότε καλό είναι να ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να αξιολογούν θετικά την εμπειρία τους με το online κατάστημά σας.
Προσαρμόστε τις προσφορές βασισμένοι στις ημέρες και ώρες
Ένα κοινό λάθος είναι να δημιουργούμε την καμπάνια μας Google Shopping, έτσι ώστε να λειτουργεί για όλη την ήμερα και όλες τις ώρες, αλλά στη συνέχεια ξεχνάμε να την διαχειριστούμε. Είναι σημαντικό να δούμε τις τάσεις αγοράς των χρηστών μας, ιδιαίτερα τις ημέρες και ώρες που αγοράζουν από εμάς, έτσι ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε την καμπάνια μας, δίνοντας έμφαση σε αυτές τις στιγμές της ημέρας και της εβδομάδας που δείχνουν περισσότερη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με μελέτες, ένα από τα πιο παραγωγικά μέρη της εβδομάδας είναι η Κυριακή το απόγευμα, ειδικά το χειμώνα, αφού το καλοκαίρι συνήθως αρέσει στους καταναλωτές να είναι έξω από τα σπίτια τους. Εργάσιμες ημέρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μέχρι την ώρα του μεσημεριανού είναι επίσης και αυτές ώρες αιχμής.
Ανάλυση των αποτελεσμάτων και δοκιμάστε ξανά
Πριν ξεκινήσουμε την ανάλυση, σας προτείνουμε να αφήσετε την πρώτη έκδοση της καμπάνιας να τρέξει για τουλάχιστον μία εβδομάδα, για να δείτε πώς λειτουργεί κάθε μέρα, εκτός και αν παρατηρήσετε ένα σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να το λύσετε άμεσα.
Φυσικά, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα σας βοηθήσει, αν ξεκινήσετε την καμπάνια σας στο Google Shopping και στη συνέχεια αποτύχετε να αναλύσετε τα αποτελέσματα. Η λογική συχνά δεν λειτουργεί, όταν πρόκειται να ερευνήσουμε γιατί τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια με αυτά που περιμέναμε. Θα είναι στο χέρι μας να σκεφτούμε, να παρατηρήσουμε και να αναλύσουμε όλα όσα κάναμε και τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι δεν λειτούργησε σωστά, και στη συνέχεια να αρχίσουμε ξανά με την καμπάνια μας.
Αν ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές μας θα έχετε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας με το Google Shopping…..οπότε, κάντε το!